Berberis vulgaris
Berberys pospolity (łac. Berberis vulgaris) znany również jako kwaśnica pospolita czy kwaśniec to dosyć popularny krzew ozdobny, nie każdy jednak wie, że owoce produkowane przez ten krzew są w rzeczywistości jadalne i mogą stanowić smaczny dodatek do herbat, jogurtów, ciast czy różnych potraw. Berberys rośnie głównie w lasach, parkach oraz zaroślach i jest spotykany na terenie całej Europy. W Polsce krzew jest spotykany rzadziej, ze względu na fakt, że na jego liściach może rozwijać się rdza zbożowa, grzyby, które w konsekwencji mogą wywoływać chorobę zbóż, z tego więc powodu berberys, który rósł w pobliżu pół uprawnych był tępiony przez rolników jako chwast. Niewielkie lecz charakterystyczne i podłużne owoce berberysu wyglądem przypominające odrobinę owoce dzikiej róży bogate są w wit. C a suszone w naturalny sposób stanowią doskonałą przekąskę oraz składnik wzbogacający smak niektórych potraw.
Składniki:
Berberys (Berberis vulgaris) – owoce suszone 100%
Bogate w wit. C, pozyskiwane i suszone w naturalny sposób, niesiarkowane, bez dodatku cukru.
Stosowanie:
jako dodatek do herbat, jogurtów, ciast, potraw itp.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem.
Kraj pochodzenia:
Iran
Zawartość:
100g
Producent:
PROHERBIS dawniej YUCCA