COGNAC CUBES
Oryginalne kostki ze świeżo opróżnionych beczek po rumie
beczka z dębu fransuskiego Limusin która została przetworzona na duże kostki - Doskonale nadają się nie tylko do dojrzewania zboża, whisky i brandy, ale także doskonale nadają się do alkoholi owocowych, takich jak wiśnia, gruszka i wiele innych.
Duża frakcja 2-3cm , kostki bardzo intensywnie pachną alkoholem który znajduje się jeszcze w tych pociętych klepkach, opalone na wysoki stopień
Opakowanie zawiera 50g kostek po beczce.
Dawkowanie według specyfikacji producenta: 3- 5g / 1 litr destylatu , czas "maceracji ~ 4-6 tygodni .
Zwiększając dawkowanie przyśpieszamy proces starzenia destylatu.
Stosuje się kostki w taki sam sposób jak klasyczne płatki dębowe - poprzez "leżakowanie " w gotowym destylacie lub nawet podczas fermentacji co jest nowością. Płatki powinny pozostać w kontakcie z finalnym produktem od kilku tygodni do kilku miesięcy - jedną bardzo ważną rolą jest tutaj regularne śledzenie smaku i w momencie najlepszej dla nas osobiście ekstrakcji smakowej "wyłowienie" płatków gdyż płatki te działają cały czas nawet w okresie 2-3 lat i intensywnie ten smak się zmienia !!!
Polecamy też wypróbować kostki z beczek po Sherry Oloroso , Cognac, Jack Daniels i inne - limitowana ilość po prawdziwych beczkach w których do dnia dzisiejszego leżakują destylaty i wina .