Data ważności: 01.07.2023
Czy chcesz zmniejszyć spożycie cukru bez sięgania po sztuczne substancje słodzące? Erytrytol to zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru.
Erytrytol jest w 70% tak słodki jak zwykły cukier! Erytrytol należy do grupy alkoholi cukrowych - to nieprzyswajalna przez ludzki organizm hybryda węglowodanów i alkoholu (oczywiście nie zawiera etanolu, powodującego stan upojenia alkoholowwego). Najpopularniejsze alkohole cukrowe (zwane inaczej poliolami) to sorbitol, ksylitol i maltitol - erytrytol odróżnia od nich przede wszystkim zerowa kaloryczność!
Erytrytol występuje naturalnie w winogronach, melonach i gruszkach, a także w niektórych gatunkach grzybów; od 1990 erytrytol jest uzyskiwany w wyniku fermentacji glukozy przez specjalne szczepy drożdży. Dzięki swojej unikalnej strukturze chemicznej, erytrytol nie ulega trawieniu przez ludzkie enzymy trawienne i jest niemal w całości niemetabolizowany - ulega wydaleniu z organizmu w niezmienionej postaci w ciągu 24godzin przez układ moczowy.
Wiele osób odczuwa dolegliwości ze strony ukłądu trawiennego w przypadku nadmiernego spożycia popularnych alkoholi cukrowych - erytrytol jest inny; jego większość wchłaniana jest błyskawicznie z jelita cienkiego wprost do ukłądu krwionośnego i nie trafia do jelita grubego, gdzie żyją bakterie, które mogłyby go rozłożyć.
Erytrytol ma dodatkową zaletę - w przeciwieństwie do tradycyjnego ukru stołowego, nie stanowi pożywki dla bakterii bytujących w jamie ustnej i dzięki temu jest przydatny w zapobieganiu próchnicy.
Najwżniejsze cechy erytrytolu:
100% naturalny
0 kalorii
smakuje i wygląda jak cukier
nie podnosi poziomu cukru we krwi (IG = 0)
może być używany z posiłkami proteinowymi
nie wywołuje dolegliwości układu trawiennego
nieszkodliwy dla zębów
Badania pokazują, że erytrytol nie ma wpływu na wzrostu poziomu cukru we krwi i zwiększenie wydzielania insuliny.
Erytrytol jest 100% naturalny i bezpieczny
Wiele osób chętnie zmniejszyłoby spożycie cukru, ale jednocześnie sceptycznie podchodzi do sztucznych substancji słodzących. Sukrin składa się w 100 % erytrytolu, całkowicie naturalnego alkoholu cukrowego - bez jakichkolwiek dodatków czy substancji zapobiegających zbrylaniu.
Erytrytol jest szczególnie polecany dla:
wszystkich, którzy przechodzą leczenie dietetyczne oraz osób chcących się pozbyć zbędnych kilogramów
osób nietolerujących fruktozy oraz laktozy, gdyż nie zawiera fruktozy i nie jest zamieniany na fruktozę w organizmie. Nie zawiera glutenu i laktozy.
diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi
osób zakażonych Candida, gdyż nie jest pożywką dla drożdżaków oraz chorujących na celiakię.
wszystkich dbających o profilaktykę jamy ustnej – nie powoduje próchnicy
Jak należy dozować erytrytol?
Słodkość erytrytolu odpowiada 75% słodkości cukru. Należy zatem w przepisach zastąpić 100 g cukru od 120 g do 140 g erytrytolu.
Ilość erytrytolu nie powinna przekraczać jednej piątej, tzn. powinna stanowić około 20% wszystkich składników. {Przykład: Tort o wadze jednego kilograma nie powinien zawierać więcej niż 200g erytrytolu}