Bazylia właściwa
Bazylia to popularne ziele, które często wykorzystuje się kuchni, gdzie świetnie odnajduje się jako ozdoba, jednak również jej walory smakowe uatrakcyjniają smak dań. Ma drobne, zielone liście, które można zjadać zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Kojarzy się z kuchnią włoską, głównie jako popularny ozdobnik i przyprawa do spaghetti lub pizzy
Zalety:
- Świetny dodatek do dań ciepłych czy sałatek,
- wspomaga trawienie,
- suszona jest świetną przyprawą,
- można uprawiać w doniczce.
Ciekawostki:
- Bazylia oprócz smaku i walorów estetycznych ma jeszcze działanie przeciwbakteryjne. Napar z bazylii można wykorzystywać do płukania jamy ustnej.
- W starożytności uważano bazylię za roślinę groźną, która mogła przywoływać nawet skorpiony. Dziś już ten zabobon jest dawno zapomniany.
Wysiew:
- Od marca do maja.
- Gleba powinna być żyzna.
- Stanowisko słoneczne.