Bazylia cytrynowa
Popularne ziele, które często wykorzystuje się kuchni, gdzie świetnie odnajduje się jako ozdoba, jednak również jej walory smakowe uatrakcyjniają smak dań. Bazylia cytrynowa ma drobne, zielone liście, które można zjadać zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Ma charakterystyczny cytrynowy posmak dlatego żucie jej odświeża oddech.
Zalety:
- Świetny dodatek do dań ciepłych czy sałatek,
- wspomaga trawienie,
- suszona jest świetną przyprawą,
- można uprawiać w doniczce.
Ciekawostki:
- Bazylia oprócz smaku i walorów estetycznych ma jeszcze działanie przeciwbakteryjne. Napar z bazylii można wykorzystywać do płukania jamy ustniej.
- W starożytności uważano bazylię za roślinę groźną, która mogła przywoływać nawet skorpiony. Dziś już ten zabobon jest dawno zapomniany.
Wysiew:
- W marcu i kwietniu.
- Gleba powinna być żyzna.
- Stanowisko słoneczne.