Baza do kimchi sos Kimchee Mu-hi 300ml Takebayashi
Skoncentrowany sos Kimchee Mu-hi japońskiej marki Takebayashi to aromatyczna, pół-płynna przyprawa powstała z ostrej czerwonej papryki, przecieru z czosnku i jabłek oraz octu i soli. Jej charakterystyczny, ostro-kwaśny smak podbity słodkawą nutą stanowi wyborne podkreślenie dla dań w stylu gorącego kociołka, smażonego ryżu czy rozgrzewających, orientalnych zup. Niezastąpiona jako składnik bogatego kimchi nabe, delikatnych japońskich klopsikach czy kremowego, wegańskim ramenu, znajdzie szerokie zastosowanie również w przepisach kuchni zachodniej. W połączeniu z majonezem zmienia się w pyszny sos do hot-dogów i hamburgerów, a z dodatkiem sosu sojowego i odrobiny mirinu posłuży za znakomitą, pikantną marynatę do wszelkiego rodzaju mięs. To także smaczny, gotowy dip do chipsów i nachosów!
Takebayashi Kimchi Base to także prosty i szybki sposób na marynowanie chrupkich warzyw. Z pomocą gotowego sosu z łatwością przygotujesz koreańskie pikle, takie jak kkakdugi z rzodkwi, orzeźwiające oi kimchi z ogórka czy pokrzepiający hobak z sezonowej dyni. Wystarczy pokryć składniki gotową mieszanką, doprawić wedle uznania solą lub sosem sojowym, sosem rybnym, imbirem, dymką, a następnie przełożyć wszystko do sterylnie czystego naczynia ze szkła lub kamionki. Zamknięty pojemnik pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-5 dni, aby uzyskać pożądany stopień fermentacji, a następnie przekładamy do lodówki, gdzie nasze domowe kimchi może spokojnie dojrzewać przez następne kilka tygodni... O ile zdołamy powstrzymać się od jego spałaszowania. ;)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zalecamy przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Japonia
Skład:
Czerwona papryka, czosnek, przecier jabłkowy, sól, ocet, aminokwasy, kwas syrop fruktooligosacharydowy
Wartości odżywcze (w porcji 10ml)
- Wartość energetyczna: 5kcal
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 1g
- *w tym cukry: 1g
- Białko: 0g
- Sód: 430mg