Baton Frupp truskawka bez glutenu 10g Celiko
Celiko Baton Frupp truskawka bez glutenu 10g
Truskawki mają bardzo dobre właściwości lecznicze. Nasze babcie leczyły nimi grzybicę, trądzik i oparzenia słoneczne. Owoce te zawierają więcej witaminy C niż cytryna, ale także witaminy A, B1, B2 oraz PP. Truskawki są ważne w diecie kobiet ze względu na żelazo, które chroni przed anemią. Zawarte w truskawkach sole wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby. Truskawki poprawiają pracę mięśni i ułatwiają przemianę materii. Jedzenie ich jest polecane przy schorzeniach wątroby, kamieniach moczowych, żółciowych, podagrze. Truskawka wspomaga przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów.
Składniki:
- truskawki (26%),
- zagęszczone soki owocowe (ekstrakt z owoców drzewa karobowego, zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok z winogron),
- trehaloza,
- maltodekstryna,
- substancja żelująca: pektyny.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna 1578 kJ / 373kcal
- Tłuszcz 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Węglowodany 85 g
- w tym cukry 65 g
- Błonnik 8,2 g
- Białko 2,9 g
- Sól* 0,03 g
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Zawartość polifenoli 500 mg/100g produktu.
Wartość średnia uwzględniająca sezonową zmienność owoców.
Alergeny:
możliwa obecność soi, mleka, orzeszków ziemnych oraz orzechów laskowych
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.