O każdym produkcie firmy Basilur Tea śmiało można powiedzieć, że jest to rzecz unikatowa i niepowtarzalna. To doskonała herbata pochodząca ze Sri Lanki (Cejlon). Najwyższej klasy specjaliści z wieloletnim doświadczeniem nieomylnie selekcjonują i wybierają te gatunku herbaty, które staną się markowym produktem. Herbaty Basilur Tea są konfekcjonowane w ciągu kilku dni od zerwania liści. Co ważne, pakowana w tym miejscu, gdzie rośnie, co niepomiernie wpływa potem na wyborną jakość każdej zaparzonej filiżanki napoju.
Firmie Basilur Tea udało się z biegiem lat stworzyć kilka znakomitych kolekcji herbat, które docenili i zaakceptowali koneserzy z całego świata.
Kolekcja "Chinese Collection"
Basilur Jasmine Green Tea 100g
Skład: chińska zielona herbata liściasta (98%) z dodatkiem płatków jaśminu (1,5%) oraz naturalnym aromatem jaśminu (0,5%).
Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C.
Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.
Opakowanie: 100g kartonik
Pakowana przez BASILUR TEA EXPORT LTD w Sri Lance
- Zielona herbata określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania.
- Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji.
- Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie.
- Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem.
- Zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności.