Zestaw barwników spożywczych w proszku w wygodnych pudełeczkach wielokrotnego użytku
Zawartość zestawu barwników spożywczych 9 kolorów x 3g proszku:
- żółty
- niebieski
- czerwony
- pomarańczowy
- różowy
- fioletowo jagodowy
- zielony
- czarny
- biały
Barwniki spożywcze idealnie nadają się do barwienia masy cukrowej, masy marcepanowej, lodów, napojów, ciast, deserów, kremów, cukru, drinków, jaj wielkanocnych i innych produktów. Dodając kilka kropel wody lub alkoholu, można malować nimi na marcepanie i lukrze.
Zastosowanie barwników spożywczych (praktyczne porady):
- Przed dodaniem barwnika do kremu lub masy, można rozpuścić go w niewielkiej ilości wody.
- Barwnik biały jest trudno rozpuszczalny w wodzie - tworzy w niej nieprzezroczystą zawiesinę.
- Podczas zabawy z barwnikami dobrze jest używać rękawic ochronnych aby uniknąć zabarwienia skóry
- Można uzyskać wiele kolorów poprzez mieszanie ich ze sobą według ogólnych zasad, np.: brąz = czerwony + zielony
- Kolorowy cukier - do woreczka wsypać potrzebną ilość cukru, odrobinę barwnika i kropelkę lub 2 krople wody. Od razu szczelnie zamknąć zawiązać i potrząsnąć energicznie do momentu połączenia składników
- Do barwienia jajek do pół szklanki wrzącej wody dodać odrobinę barwnika oraz 1-2 łyżki octu. Włożyć czyste, ugotowane, gorące jajko na 1-3 min. Po wyjęciu natrzeć odrobiną tłuszczu.
- Należy pamiętać, że różne masy potrzebują różnych ilości barwnika. Zawsze od razu należy przygotować tyle masy, ile potrzeba, ponieważ trudno jest uzyskać ten sam odcień.
- Rekomendujemy dodanie możliwie najmniejszej ilości potrzebnej do uzyskania pożądanego koloru - dodanie większej ilości barwnika nie wpływa na istotną zmianę koloru
Bardzo wydajne barwniki spożywcze. Łatwo rozpuszczalne. Łatwe w użyciu. Bez smaku i zapachu. Bez GMO.
SKŁADNIKI: żółty - Tartrazyna E102; niebieski - Błękit brylantowy FCF E133; czerwony - Pąs 4R E124; pomarańczowy - Żółcień pomarańczowa FCF E110; różowy - Azorubina E122; fiolet: Pąs 4R E124, Indygodyna E132; zieleń: Tartrazyna E102, Błękit brylantowy FCF E133; czerń: Tartrazyna E102, Żółcień pomarańczowa FCF E110, Żółcień chinolinowa E104, Czerń PN E151, Azorubina E122, Indygodyna E132; biały - Biel Tytanowa E171.
Nie zawiera alergenów. W wygodnych pudełeczkach wielokrotnego użytku.
Dozowanie barwników: 0,20g na 1 kg ciasta; 0,02g na 1 litr płynu
Uwaga Ze względu na ogromną moc barwiącą należy dozować stopniowo wykałaczką w minimalnych ilościach lub końcówką noża, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Po otwarciu przechowywać barwniki spożywcze szczelnie zamknięte, w suchym miejscu.