Barwnik spożywczy naturalny w proszku
VEGE ROSELLE
Barwnik w postaci proszku nie rozrzedza barwionych mas i nie zmienia ich konsystencji. Możemy go użyć do barwienia mas cukrowych, marcepanu, kremów śmietanowych i lukru królewskiego. Jest wodnorozpuszczalny, można więc stosować go również do barwienia surowego ciasta biszkoptowego, ciasta na makaroniki, napojów, galaretek lub dżemów.
W przypadku stosowania barwnika w proszku bardzo ważne jest jak najdokładniejsze rozmieszanie masy lub kremu, tak aby rozpuszczone zostały wszystkie, nawet najmniejsze jego drobinki. Aby barwnik łatwiej się rozprowadzał, można przed dodaniem do masy wymieszać go z odrobiną wody lub alkoholu.
Dozowanie barwnika zaczynamy od jak najmniejszej ilości, dodając go stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru. Uzyskany odcień koloru zależy jest od ilości dodanego barwnika oraz rodzaju barwionej masy.