- Pojemność: 750 ml
- Data ważności: 15.02.2024
- Region: Sycylia
- Rodzaj oliwy: oliwa z oliwek extra vergine
- Typ oliwy: filtrowana
- Kwasowość: ≤ 0,23
- Łagodność - goryczkowość: ●●●○○
Barbera Masserie dell'Altopiano Olio Extra Vergine di Oliva DOP „Monti Iblei”
Oliwa z oliwek z regionu Monti Iblei, gdzie uprawia się najcenniejsze odmiany sycylijskich oliwek m.in. Tonda Iblea oraz Moresca. Oliwa Masserie dell’Altopiano DOP charakteryzuje się zielonym kolorem oraz przyjemnym i świeżym zapachem zielonego pomidora i świeżo skoszonej trawy. Jest to średnio owocowa oliwa z trwałymi nutami ziołowymi i pikantnym finiszem, który wpływa na idealną równowagę smakową. Oliwa doskonale współgra z gotowanymi warzywami, grillowanymi i czerwonymi mięsami, pieczeniami, a także z makaronem.
Oliwa z oliwek Extra Vergine z Monti Iblei to najwyższej jakości oliwa z certyfikatem DOP – Chronionej Nazwy Pochodzenia, który gwarantuje doskonałą oliwę o owocowym zapachu, zielonym kolorze i maksymalnej kwasowości nieprzekraczającej 0,65%.
Producent
Rodzinna firma Barbera działa w Palermo na Sycylii od 1894 roku. Od tego czasu produkuje najwyższej jakości tłoczoną na zimno oliwę z ręcznie zbieranych oliwek. Po wytłoczeniu oliwa filtrowana jest przez naturalne płótno. Dziś firma jest prowadzona przez Manfredi Barbera, przedstawiciela czwartej generacji rodziny, która z pasją i wyczuciem potrafi łączyć miłość do tradycji i otwartość na nowoczesne technologie. Pasja, pracowitość i siedziba w słonecznym Palermo w połączeniu z wyrafinowanym opakowaniem, to czynniki, które sprawiły, że firma Barbera stałą się ambasadorem sycylijskich produktów na całym świecie.