Liofilizowane banany w plastrach LYO FOOD Owoce - 30 gram
Liofilizacja to proces suszenia przy obniżonym ciśnieniu i przy bardzo niskiej temperaturze. Tym sposobem żywność pozbawiamy prawie w 100% wody. Staje się ona bardzo lekka (woda to z reguły więcej niż 75% masy każdego dania), a na dodatek niepsująca się, gdyż bakterie do rozwoju potrzebują wilgoci. Żywność liofilizowana to znakomita propozycja dla turystów — każde opakowanie to pełnowartościowe i zdrowe danie, które możemy nosić w plecaku nawet 3 lata! Kiedy chcemy zjeść posiłek, zalewamy porcję gorącą wodą i czekamy chwilę na uwodnienie wszystkich składników. Proces liofilizacji pozbawia jedzenia wody, ale pozostawia cały smak i wszystkie wartości odżywcze.
Warrtości odżywcze
Na porcję 30g:
- Kalorie: 473 kJ/ 112 kcal
- Tłuszcz: 0,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,14 g)
- Węglowodany: 24,19 g ( w tym cukry: 14,68 g)
- Błonnik: 3,12 g
- Białko: 1,31 g
- Sól: 0 g
LYO FOOD
Lyo Food to polska marka żywności liofilizowanej. Firma na tle konkurencji wyróżnia się unikalną metodę produkcji, za którą wielokrotnie była nagradzana i co ważniejsze przez którą, jest bardzo doceniana przez klientów. Otrzymane nagrody to między innymi OutDor Industry Award z 2013 roku lub Outdoor Editors’ Choice niemieckiego Outdoor Magazin z 2015 roku. Wyjątkowość LYO Food wynika z kolejności kroków podczas przygotowywania dań. W przeciwieństwie do innych marek liofilizatów, potrawy Lyo Food w pierwszej kolejności są gotowane lub przygotowywane dokładnie tak, jak byśmy to robili w domu — danie jest też wtedy odpowiednio doprawiane. Gotowe potrawy dopiero wtedy przechodzą proces liofilizacji. O ile wartości odżywcze, kaloryczność, zdrowotność wynikającą z braku jakichkolwiek konserwantów są podobne jak w przypadku dań innych marek, to smak jest zupełnie inny. Lyo Food smakują, dokładnie tak, jak powinny! Potrawy Lyo Food są więc zdrowe, pożywne, dostarczają odpowiedniej dawki energii i są do tego naprawdę smaczne.