Balsamka ogórkowata 3 w 1
warzywo, zioło, roślina ozdobna
Roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, o długiej rozgałęzionej, pnącej się łodydze, zaopatrzonej w wąsy czepne. Kwiaty żółte, pachnące, owoce walcowate karbowane, początkowo zielone, później przebarwiają się na żółto. Wszystkie części nadziemne rośliny mają wartość użytkową, jako warzywo i roślina lecznicza. Młode owoce, o dł. ok. 10cm wraz z liśćmi są wartościową przyprawą do dań mięsnych, warzywnych i sałatek. Spożywane na surowo mają gorzkawy smak, dlatego należy pozostawić je w solankowej zalewie na kilka godzin i zagotować, następnie spożywać bezpośrednio lub podsmażyć w plastrach i podawać jako dodatek do mięs. Natomiast kwiaty, młode pędy i liście po ugotowaniu są smaczną pikantną jarzyną. Owoce balsamki są stosowane przez indyjską medycynę ludową jako lek na cukrzycę, ponieważ zawierają związek podobny do insuliny, którego działanie regulujące poziom cukru we krwi potwierdzono w badaniach klinicznych.
Opakowanie zawiera 2g nasion – około 10szt Ważność do 12/2019