Podłoże (balot) jest przerośnięte grzybnią boczniaka i stanowi gotowy zestaw uprawowy. Uprawiać można na otwartej przestrzeni (miejsce cieniste i wilgotne) lub w pomieszczeniach np. szklarenka, tunel foliowy. Optymalna temperatura uprawy to 15- 25 °C .
Gdy temperatura podniesie się powyżej 25 stopni tunele i szklarnie należy wietrzyć oraz cieniować. W temperaturze powyżej 30st C grzybnia zamiera. Uprawa wymaga dostępu światła.
W pomieszczeniach ciemnych (np. piwnica bez okien) stosować oświetlenie sztuczne 8-12 godzin na dobę. Całkowity zbiór grzybów to około 4-6 kg z balotu. Owocniki pojawiają się w miejscach otworów w folii po około 14 – 21 dniach w zależności od panujących warunków (głównie temperatury). Plonowanie odbywa się „rzutami” co 2 do 3 tygodni. Zbierać należy gdy brzeg kapelusza największych owocników w kępie zaczyna się wyprostowywać. Zbieramy całą kępę.
Grzyby wyrastają w ciągu 3-4 miesięcy. Po tym okresie plonowanie ustaje całkowicie z powodu wyeksploatowania podłoża przez grzybnię.
Zużyty balot można wykorzystać na działce jako nawóz organiczny
Folię wyrzucić do pojemnika przeznaczonego na odpady z tworzyw sztucznych.
Zabiegi pielęgnacyjne:
-utrzymywanie wysokiej wilgotności wokół uprawy poprzez zraszanie
-ochrona przed zbyt wysoką temperaturą
-podlewanie podłoża (w miarę potrzeby)
-nacinanie folii „na krzyż” nad owocnikami, które pojawiają się pod
folią (poza otworami). Smacznego