BALON BUTLA GĄSIOR DO WINA 54L B54 DODATKI
Renomowanej marki BROWIN
Model b54 + k54 + rfp + fermivin
Super BALON BUTLA GĄSIOR DO WINA 54L B54 DODATKI
SUPER ZESTAW DO PRODUKCJI WINA
BUTLA DO WINA B54
+
RURKA FERMENTACYJNA
+
KOREK DO BALONU
+
DROŻDŻE UNIWERSALNE DO WIN FERMIVIN
BALON DO WINA Z WĄSKĄ SZYJKĄ W KOSZU 54L
Balony szklane wąskootworowe przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa, zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
Korki pasujące do balonu o pojemności 54L (nie są częścią zestawu)
- korek gumowy o średnicy 54 mm, z otworem na rurkę fermentacyjną ( szklaną lub plastikową).
- korek z korka o średnicy 55 mm, bez otworu do zamknięcia balonu-
kaptur/korek gumowy
Charakterystyka
Szkło, z którego wykonane są balony jest szkłem sodowym posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
Użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia), zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn potasu
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania” procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, następnie po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu, mniej szczelnym, czopem z waty, co zapobiega jego ewentualnemu pęknięciu.
Wysokość butli: 63cm
KOREK DO BALONU fi54cm
Niezbędnym uzupełnieniem balonu jest prawidłowo dopasowany gumowy korek z rurką fermentacyjną lub korek z korka.
Charakterystyka produktu:
Dostępne w sprzedaży korki posiadają atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korki zaopatrzone są w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową).
Użytkowanie
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć.Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.
RURKA FERMENTACYJNA
Rurki plastikowe - wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.
Charakterystyka produktu:
Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, ates tPZH.
Użytkowanie: :
Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu,co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia.
UWAGA:
W przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce,wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą
DROŻDŻE UNIWERSALNE DO WIN BIAŁYCH I CZERWONYCH FERMIVIN
Charakterystyka produktu:
Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g.Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Fermivin – drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej.Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.