BAKŁAŻAN MATROSIK
BAKŁAŻAN MATROSIK (Баклажан Матросик)
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 5 szt. nasion bakłażana pochodząca z Ukrainy.
Owoce o wydłużonym gruszkowatym kształcie, skórka o ekstrawaganckich kolorach liliowo-fioletowym w atrakcyjne białe paski. Młode owoce są w smaku słodkie i delikatne. Miąższ jest biały, gęsty, smaczny, bez goryczy, zawierający niewielką ilość nasion.
Owoce osiągają wagę 300-400 g.
Krzak dorasta do 60 -75 cm.
Owocuje po ok. 75 dniach.
Odmiana łatwa w uprawie. Dobrze plonująca w każdych warunkach o wysokiej odporności na choroby i atak szkodników.
Zastosowanie:
Idealne do grillowania, smażenia, pieczenia, duszenia i marynowania. Młode owoce stanowią dodatek gulaszy i curry. W pełni dojrzałe doskonałe są do nadziewania i pieczenia. Odmiana ta dobrze komponuje się z czosnkiem, ziołami, z jogurtem greckim i ryżem basmati.
WYSIEW I UPRAWA:
Nasiona wysiewamy styczeń-luty. Temperatura w pomieszczeniu powinna być wysoka, gdyż bakłażan lubi ciepło. Optymalna temperatura dla bakłażana wynosi 24–28°C w dni słoneczne, a w pochmurne około 22–25°C. W nocy należy utrzymywać temperaturę powyżej 15°C, najlepiej ok. 20°C. Przy niższych temperaturach roślina bardzo słabo rośnie. Kiedy roślinki osiągną 3-4 cm przesadzamy każdą do osobnej doniczki. Do maja młode roślinki dorastają w ciepłym pomieszczeniu. Po zahartowaniu początkiem czerwca przesadzamy je na stałe miejsce. Uprawa bakłażanów wymaga bardzo ciepłego, nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru miejsca. W Polsce najlepsze efekty otrzymamy uprawiając je pod osłoną. Gleba powinna być żyzna, bogata w próchnicę, azot i dostatecznie wilgotna. Większe rośliny wymagają palikowania.