Babka płesznik ziarno 1000g.
Producent: vivio
OPIS
Babka płesznik wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Wysokość pojedynczego krzewu nie przekracza 30 cm, łodygi są rozgałęzione, a liście małe i delikatnie "owłosione". Z ich kątów wyrastają drobne, jasnobrunatne kwiaty zebrane w niewielkie skupiska. W Polsce występuje bardzo rzadko, najczęściej można ją spotkać w prywatnych uprawach. Babka płesznik a regulacja trawienia i pracy jelit.
Babka płesznik jest rośliną o działaniu podobnym do działania siemienia lnianego. Oddziałuj na pracę jelit. Stosowano jest w przypadku bolesnych hemoroidów i u osób z cukrzycą typu 2. W medycynie niekonwencjonalnej przyjmuje się, że wpływa na objawy łuszczycy i trądziku różowatego. Stanowi bogactwo błonnika, czyli naturalnego produktu, opornego na działanie enzymów trawiennych człowieka. Zadaniem błonnika jest "przemieszczanie się" po całym organizmie i usuwanie z niego elementów przemiany materii.
Główne funkcje błonnika to:
- Przyspieszenie oczyszczenia organizmu z resztek pokarmowych;
- Pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej mikroflory jelit;
- Pomoc w oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich
SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: nasiona babki płesznika
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
STOSOWANIE
Błonnik naturalnie znajduje się w warzywach, owocach i produktach zbożowych, ale większość osób nie spożywa go tyle, ile powinna wynosić dzienna dawka, czyli, jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia, co najmniej 35 g dziennie. Dlatego stworzono gotowy błonnik, przeznaczony do bezpośredniego spożycia.
Zalecana dzienna dawka babki płesznik do spożycia:
- dla dorosłych: 25-40g
- dla dzieci w wieku 6-12 lat: 12-25g
Całość powinna być rozłożona na trzy dawki. Można zalewać wodą, sokiem, mlekiem, a nawet dodać do zupy. Zamieszać i od razu wypić. Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości.
INFORMACJE DODATKOWE
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.