Babka płesznik mielona - naturalne wsparcie dla jelit
Babka płesznik znana również pod nazwą babka śródziemnomorska jest rośliną pochodzącą właśnie z tych regionów. Uprawia się ją także na terenach Afryki Północnej oraz Azji. Jest ceniona głównie ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zawartość cennych substancji, które korzystnie wpływają na organizm, a jej działanie jest zbliżone do siemienia lnianego, dzięki czemu może stanowić alternatywę dla tego produktu. Niegdyś wykorzystywano ją do leczenia kaszlu, lecz obecnie znajduje zastosowanie w zupełnie innych dolegliwościach. Sprawdź w jaki sposób ten naturalny produkt może Ci pomóc!
Babka płesznik ziarno - pierwsza pomoc dla jelit
Babka płesznik to roślina, która przede wszystkim wspomaga regulowanie perystaltyki jelit. W związku z tym, że właściwości jej ziaren są podobne do siemienia lnianego, może być stosowana jako równie skuteczna alternatywa.
Właściwości nasion babki płesznik:
- wspomagają prawidłowe funkcjonowania jelit
- zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu pobudzają perystaltykę, oczyszczają złogi, przynoszą ulgę i w zaparciach, i w biegunce
- łagodzą bóle żołądka, podrażnienia i wrzody
- pomagają oczyszczać organizm z toksyn
To jednak nie wszystko. Spożywana regularnie przez dłuższy czas sprawia, że babka płesznik ziarno zacznie obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Redukuje także poziom glukozy dlatego polecana jest diabetykom. Babka płesznik w postaci nasion jest też bardzo często wprowadzana do diet odchudzających. Żelowa konsystencja, jaka tworzy się po zalaniu wodą lub w połączeniu ze składnikami potraw. Wypełnia żołądek na długie godziny i powoduje uczucie sytości.
Jak włączyć nasiona babki płesznik do swojej diety?
Ziarenka możesz wykorzystać do zdrowego urozmaicenia diety. Są one delikatne, dość neutralne w smaku, pasować będą więc do różnych potraw. Oto niektóre sposoby na wykorzystanie nasion babki płesznik:
- dodawanie ich do porannego musli, owsianki czy jaglanki
- posypywanie nimi kanapek
- posypywanie makaronów lub ryżu
- używanie ich do wypieku pełnoziarnistych i zdrowych bułek lub chleba
- posypywanie deserów, dodawanie do domowych batonów zbożowych i do koktajli
Alternatywa dla jajek
Zalane wodą nasiona utworzą gęsty kleik, który może być znakomitym zamiennikiem jajka. Podobnie jak ono nada potrzebną spoistość, by połączyć składniki.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.