10szt Mini Babka panettone classico włoska babaka 900g FAVORINA
OFERTA DOTYCZY 10SZT BABEK KAŻDA PO 90G
Panettone to niezwykłe ciasto z okolic Mediolanu, wypiekane we Włoszech tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Jak jeść panettone?
Panettone kroi się w długie kawałki i podaje z zabajone, kremem z serka mascarpone albo po prostu z winem bądź likierem Amaretto. Panettone doskonale nadaje się na podwieczorek lub po prostu jako deser do kawy czy jako jedno z ciast uświetniających przyjęcie okolicznościowe.
Z czym jeść panettone?
W klasycznej wersji w cieście znajdują się skórki pomarańczy, rodzynki, a także skórka cytrynowa. Babka najczęściej podawana jest w towarzystwie słodkich alkoholi i likierów, można także jeść ją z dodatkiem serka mascarpone. Za pierwowzór panettone uważa się miodowy chleb, wypiekany w czasach starożytnego Rzymu.
W jakim kraju w okresie bożonarodzeniowym i Nowym Roku rodziny zajadają się panettone?
Panettone to włoski deser, który tradycyjnie w okresie Bożonarodzeniowym króluje na wszystkich włoskich stołach. To główny przysmak, którym Włosi zajadają się podczas świąt.
Data ważności: czerwiec 2024
Waga: 900g
SKŁAD: PL Panettone - ciasto pszenne na zakwasie z rodzynkami i kandyzowaną skorką pomarańczy, Składniki: mąka pszenna 15% rodzynki, 14% jaja", 12% kandy- zowana skórka pomaray skórka pomarańczy, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier), cukter, zakwas planny (mąka pszenna, woda), masto, emulgator: mono- I diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól aromaty "jaja z chowu ściółkowego. Może zawierać orzechy, soje i gorczyce. Najlepiej spożyć przed koncem: patrz obok. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu