Koncentrat pozwala na szybkie przygotowanie metodą jednofazową ciasta, z którego można wypiec wyroby typu „soft” o wspaniałym smaku i aromacie, delikatnej strukturze miękiszu, dobrej krajalności, dużej wilgotności i przedłużonej świeżości. Ciasto z koncentratu wytwarza się przez kilka minut, bez konieczności intensywnego ubijania. Sporządzone ciasto jest bardzo stabilne i może być przygotowane na dłuższy czas przed wypiekiem.
Receptura :
Koncentrat - Babka luksusowa - 1000 g
Jaja - 450 g
Olej - 400 g
Woda - 100 g
Wszystkie składniki ciasta wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia się składników (ok.1 min.) a następnie wymieszać mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3 min. Ciasto wylewać do form, wypełniając 2/3 wysokości i piec przez 55-60 minut w temperaturze 180 - 190 st.C. Czas wypieku podano dla naważki ciasta ok. 0,5 kg. W przypadku podłużnych form naciąć ciasto wzdłuż środka formy przy pomocy natłuszczonego noża, umożliwiając, w ten sposób powstanie ozdobnego nacięcia podczas wypieku.