MIÓD LIPOWO-AKACJOWY Z BABKĄ LANCETOWATĄ
BABKA LANCETOWATA WĄSKOLISTNA NA MIODZIE (EKSTRAKT)
Wyjątkowo pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli oraz zatok - rozrzedzanie śluzu. Wyciągi z babki mają również właściwości wykrztuśne i regenerujące nabłonek. Lekko rozkurczają mięśnie gładkie dróg oddechowych. Stosowane są przeciwko kaszlowi (także u palaczy), chrypce, w stanach zapalnych z utrudnionym odkrztuszaniem i zalegającą wydzieliną.
Babka lancetowata (Plantago lanceolata), jest to gatunek byliny należący do rodziny babkowatych. Występuje w stanie dzikim w niemal całej Europie. Podstawowe składniki tej rośliny takie jak: flawonoidy, karotenoidy, a szczególnie irydoidy, są częścią systemu obronnego roślin, czyli chronią je przed negatywnymi wpływami otoczenia, chorobami oraz szkodnikami. Okazuje się, że zwierzęta oraz ludzie spożywając te rośliny, przejmują od nich ten układ odpornościowy. Jako wyjątkowe, a występujące w stosunkowo niewielkiej grupie roślin na świecie są właśnie irydoidy. To właśnie one w szczególności podnoszą odporność organizmów na inwazję wirusów. Irydoidy jako nieliczne substancje, wykazują niezmienną moc terapeutyczną pomimo poddawania rośliny procesom obróbki, w celu uzyskania produktu spożywczego.
Leczniczo ekstrakt stosuje się przyjmując 3 razy dziennie po 30 - 40 kropli na ćwierć szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Ekstrakt można również stosować profilaktycznie jako środek wzmacniający odporność organizmu w szczególności na wirusy. Stosuje się wówczas minimalną dawkę 10 kropli dwa razy dziennie na łyżkę stołową przegotowanej wody. Szczególnie zaleca się przyjmowanie w okresie od jesieni do wiosny.