Babka jajowata łupina – cenne źródło błonnika
Babka jajowata to roślina z rodziny babkowatych, których liście wykorzystywane były w celach leczniczych – także na terenach Polski. Jej nasiona i łupiny znane były od dawna na Bliskim Wschodzie. Obecnie to znakomity naturalny dodatek do diety, z którego korzystają osoby dbające o linię, a także chcące poprawić zdrowie swojego układu pokarmowego.
Babka jajowata łupina w postaci zmielonej jest równie dobra jak jej nasiona, które pozytywnie wpływają na organizm. Uprawiana jest w różnych krajach, gdzie panuje duże nasłonecznienie i dobre nawodnienie. W Polsce spotkać można jej kuzynki – babkę lekarską, babkę lancetowatą.
Babka jajowata – naturalny suplement?
Łupiny, w których zamknięte są nasiona babki, są bardzo drobne. W postaci zmielonej stają się jeszcze łatwiejsze w użyciu. Zawierają one przede wszystkim:
- błonnik pod postacią mieszanki różnych złożonych węglowodanów niewchłanianych przez organizm człowieka, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości i wspomaga pracę jelit oraz mikroflorę bakteryjną
- śluzy, które działają ochronnie na przewód pokarmowy
- duże ilości wapnia i żelaza
Zastosowanie babki jajowatej
Łupiny nie tylko wspomagają nasze zdrowie, ale również mogą być pomocne w poprawianiu konsystencji potraw. Szczególnie tych bezglutenowych oraz wegetariańskich – zmielone łuski i nasiona babki przydadzą się jako naturalny zagęstnik i substancja nadająca spoistość.
Jeżeli natomiast chodzi o działanie prozdrowotne, zawarty w łuskach babki błonnik pobudza perystaltykę jelit, pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną i ułatwia oczyszczanie przewodu pokarmowego ze złogów. Zmniejsza tez uczucie głodu. Dodatkowo wykazano, że babka jajowata wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi i wydzielanie insuliny, a także pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. Przyniesie też ulgę osobom cierpiącym na stany zapalne jelit, wrzody i nadżerki.
Jak stosować łupiny babki jajowatej?
Zmielone są znakomitym dodatkiem do deserów, sycących koktajli, ale również do zup i sosów. Warto też rozpuścić łyżeczkę babki w wodzie i wypić przed posiłkiem. Spożywając łupiny babki jajowatej w większych ilościach, należy pamiętać o wypiciu dodatkowej szklanki wody na każde 15 g surowca.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Babka jajowata jest bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Dodana do posiłków zagęści je i dlatego świetnie nadaje się jako składnik zup i sosów. Dodatkowo możemy dodać ją do owsianek, kaszek, musów czy koktajlów. Babka jajowata łuska posiada bardzo nieutralny smak.
Stosowanie stosować jako dodatek do koktajli, owsianek, jogurtów, a także jako napój w postaci żelu w połaczeniu z wodą lub sokiem.
Skład towaru 100% babka jajowata łuska mielona.
Kraj pochodzenia India
Zastosowanie
- do koktajli i smoothie
- do owsianki i musli
- do ciast i wypieków
- do bezpośredniego spożycia
Przeznaczenie
- uzupełnienie diety
- dla wegan i wegetarian
- na odchudzanie
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.