Babka jajowata łuska 500g
wysoka zawartość błonnika odpowiednia przy dietach niskowęglowodanowych tj. ketogenicznej, optymalnej. Stanowi zagęstnik do potraw wszędzie tam gdzie nie można lub nie chce się użyć zwykłej mąki
PROZDROWOTNE ŁUSKI
Babka jajowata, z łacińskiego Plantago ovata, jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który bardzo pozytywnie wpływa dla układ pokarmowy. Łupiny babki jajowatej pomagają w pozbyciu zaparć, wspomagają proces usuwania złogów jelitowych, przyspieszają przemianę materii, ale również pełnią funkcję probiotyczne i osłonowe.
WŁAŚCIWOŚCI
Łuski babka jajowatej regulują pracę jelit, regulują poziom cukru we krwi, obniżają cholesterol i ciśnienie krwi, ale również zapewniają uczucie sytości (dzięki wysokiej zawartości błonnika), co znakomicie sprawdza się podczas trzymania diety. Dzięki korzystnemu działaniu na pracę jelit, babka jajowata oczyszcza organizm z toksyn oraz substancji szkodliwych.
STOSOWANIE
Zaleca się spożywać 2 łyżeczki (14 gramów) dziennie. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać ok. 5 minut. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do jogurtu, musli, płatków śniadaniowych, sałatek, owoców, a także do zup czy sosów. Podczas stosowania łuski babki jajowatej zaleca się pić około 2 litrów wody dziennie.
Babka jajowata spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami. Nie należy jej jeść w innej formie.
Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami.
PRZECIWWSKAZANIA
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Nie popijać leków ze względu na możliwe interakcje.