Babka jajowata to roślina, która ceniona jest głównie za wysoką zawartość błonnika i wytwarzany śluz.
Wspomaga procesy:
- trawienne,
- łagodzi wzdęcia i biegunki,
- a także działa osłonowo na przewód pokarmowy.
Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają mnóstwo substancji czynnych, do których należą:
- cukry,
- olejki,
- śluzy,
- fitosterole,
- aukubina,
- alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe,
- hemiceluloza.
Babka jajowata źródłem błonnika
Działanie babki jajowatej jest cenione między innymi za wysoką zawartość błonnika
– składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Błonnik (zawarty również w łupinach babki jajowatej) ma następujące właściwości:
- spowalnia wchłanianie węglowodanów,
- zapobiega wahaniom cukru
- oczyszcza organizm, przyspiesza wydalanie z organizmu toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych,
- wspomaga działanie układu trawiennego,
- pomaga kontrolować łaknienie (pęcznieje, zwiększając uczucie sytości).
Babka jajowata – przygotowanie, spożywanie i przeciwwskazania
Łupiny babki jajowatej należy namoczyć w wodzie, aby uzyskać lepki, śluzowaty napar.
W tym celu 1-2 łyżeczki łupin należy rozpuścić w szklance wody lub soku.
Taką mieszankę należy pić raz dziennie, popijając dodatkową szklanką wody.
Ponieważ produkty zawierające błonnik pochłaniają wodę w organizmie,
podczas ich stosowania zaleca się picie większej ilości płynów, niż zwykle.
Babka jajowata
Wartości odżywcze w 100g:
- Olej: 1,5 g
- Proteiny: 6 g
- Węglowodany: 8 g
- Kalorie: 70 kcals
- Błonnik: 70 g
- Sód: 150 mg
Łuski babki jajowatej można również dodawać do posiłków i napojów.
Ponieważ w kontakcie z wodą pęcznieją, mają właściwości zagęszczające i są polecane do zup i sosów.
Łupiny babki jajowatej nadają się również jako dodatek do jogurtów, mleka i koktajli owocowo-warzywnych.
Pochodzenie: Polska
Masa netto: 1kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.