Babka jajowata łupina - skuteczny sposób na uciążliwe zaparcia?
Poznaj zalety i właściwości jakie posiada łupina babka jajowata. Z opisu dowiesz się również w jaki sposób możesz wykorzystać ją w kuchni. Nazwę babka słyszał zapewne każdy z nas. Wśród tej popularnej rodziny roślin znajdują się gatunki lecznicze. Warto znać jednak nie tylko ich liście, ale także łuski babki jajowatej. Okrywy nasion doskonale wpływają na układ pokarmowy. Docenią je także osoby odchudzające się.
Naturalne bogactwo błonnika!
Łupiny babki jajowatej są stosowane w walce z problemem zaparć oraz innymi nieprawidłowościami w działaniu układu pokarmowego. To właśnie w łuskach znajduje się największa ilość błonnika, który nie jest trawiony przez organizm ludzki, ale niezbędny dla prawidłowej pracy jelit.
Po spożyciu zmienia on swoją konsystencję w żel, który usprawnia ich perystaltykę. Pomaga pozbyć się złogów niestrawionych resztek pokarmowych, które fermentując odpowiadają za wzdęcia, bóle brzucha, ale i ogólne złe samopoczucie, ociężałość i apatię.
Co łuski babki jajowatej mają do zaoferowania?
- skutecznie likwidują zarówno uciążliwe zaparcia, jak i biegunki
- łagodzą dolegliwości zespołu jelita drażliwego, hemoroidów i innych podobnych
- wspomagają obniżanie wysokiego ciśnienia krwi i prawidłową pracę serca
- oczyszczając jelita i poprawiając trawienie, wspomagają odchudzanie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
Z czym to się je?
Łuska babki jajowatej może być jedzona samodzielnie jako przekąska między posiłkami, która nasyci wystarczająco do kolejnego dużego posiłku. Możesz ją także dodawać do innych potraw aby ułatwić ich trawienie. Można również włączyć łuski nasion babki do koktajli i owsianek. Z kolei w diecie wegańskiej dodane do ciasta lub masy mogą zastąpić jajko jak i posłużyć do zagęszczania zup.
W jakich ilościach ją spożywać?
Chociaż łuski mają bardzo dobre działanie to dobrze jest zachować umiar by nie przeszkodzić w naturalnym regulowaniu się pracy jelit. Jeżeli chcesz przyjmować je systematycznie dla lepszego trawienia i zdrowia, to 2-3 łyżeczki dziennie będą wystarczające. Spożywanie dużych ilości babki nie jest zalecane kobietom w ciąży i matką karmiącym. Pamiętaj też, że jeżeli cierpisz na poważne schorzenia wybierając nawet naturalne suplementy warto zasięgnąć opinii swojego lekarza.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
- Opis towaru: Babka jajowata jest bogatym źródłem rozpuszczalnego, śluzowatego błonnika pokarmowego, dzięki czemu skutecznie wspomaga metabolizm i pracę jelit zwiększając objętość masy kałowej oraz powodując uczucie nasycenia. Wykazyje również pozytywny wpływ na układ krążenia.
- Stosowanie: stosować jako dodatek do koktajli, owsianek, jogurtów, a także jako napój w postaci żelu w połaczeniu z wodą lub sokiem.
- Skład towaru: 100% baka jajowata łuska.
- Data ważności: 2024-11-30
- Kraj pochodzenia: India
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.