AZAÏS-POLITO to rodzinna i rzemieślnicza fabryka przetworów, konserw, zup, dań z rybą wszelaką. Po 50 latach jest bardzo znana we Francji i uznawana za firmę o najwyższej jakości produkcji w regionie Langwedocja-Roussillon. Ta mała rodzinna firma jest dziś ostatnią fabryką konserw w mieście Sète, pierwszym porcie rybackim na Morzu Śródziemnym, gdzie została założona w 1963 roku przez dwie stare rodziny producentów z Sète. Przy okazji, urokliwe miasteczko...
-----------------
Anchoïade Sétoise to pasta z anchois w wersji rodzinnej firmy Azais-Polito. Typowa śródziemnomorska receptura, przygotowana z filetów anchois, oliwy, czosnku i cytryny. Nadaje potrawom prowansalskiego charakteru.
Idealna do ryb, surowych lub gotowanych na parze warzyw, spaghetti.
Przepis na Bagna cauda (sos sardelowy): Przygotuj wszystkie rodzaje surowych warzyw pokrojonych na kawałki, które można maczać w gorącej sardeli. Wlej sos anchois na patelnię, powoli podgrzej, utrzymuj w cieple. Podawać z kromkami tostowego wiejskiego chleba. Ten włoski przepis serwowany jest również w Nicei.
Skład: filety anchois 49%, olej rzepakowy, czosnek, sól, kwas cytrynowy i ocet.
Najlepiej spożyć do: 05/22 | Uwaga, mały słoik 95 g
Cena na stronie dystrybutora: 8 Euro