Przedmiotem aukcji są drzewka awokado odmiany "Choquette" z nasion wysiewanych w lutym 2021. Zdjęcie nr 1 i 2 dla pokazania walorów rośliny starszej. Zdjęcia pozostałe są przykładowe - w ofercie wszystkie egzemplarze o podobnym wyglądzie.
Dodatkowo dorzucam jako gratis dwa nawozy: pierwszy siarkowo azotowy i drugi wieloskładnik. Dawka na ponad 5 lat.
Proszę stosować się do następującej instukcji użycia:
Po rozpoczęciu sezonu gdy tylko rośliny napiją się wody stosować posypowo szczyptę na uprzednio podlaną ziemię i jeszcze lekko podlać po posypaniu, tak aby nawóz rozpuścił się. Najlepiej dawać na przemian raz siarczan amonu( żółtawy) a raz yara mila complex( niebieski wieloskładnik) czyli 2 nawożenia na miesiąc od kwietnia do lipca. I w lipcu wyjątkowo nie dajemy siarczanu amonu - wystarczy tylko jedna dawka wieloskładnika.
- Rośliny pochodzą z uprawy kontrolowanej przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony roślin i nasiennictwa. Oznacza to że jest wolna od chorób i szkodników - patrz dokument ze zdjęcia ostatniego.
Choquette jest odmianą najszybciej rosnącą o największych owocach spośród odmian ogólnie dostępnych. Jej owoce osiągają masę od 350 do 700g i są obecnie najdroższą i najsmaczniejszą odmianą dostępną w sklepach bardzo rzadko.
Awokado to drzewo o krzaczastym pokroju. W naturalnych warunkach osiąga do 25 m wysokości, jednak w uprawie doniczkowej dorasta maksymalnie do 1-2 m. Pędy awokado z czasem stają się na tyle masywne, aby mogły utrzymać dużą masę liści oraz ciężkie owoce. Liście awokado są skórzaste, lancetowate, ułożone na pędzie skrętolegle.
do zakwitnięcia smaczliwki wdzięcznej dochodzi po koło 3 latach od wykiełkowania nasienia. Awokado kwitnie najczęściej pod koniec zimy lub na początku wiosny. Kwiaty są niewielkie, żółtozielone, obupłciowe, zebrane na końcu pędów w wiechy.
Owoc awokado składa się z grubego zielonego egzokarpu, który otacza tłusty kremowozielony miąższ. Wewnątrz owocu znajduje się duże nasiono, otoczone brązową łupiną nasienną. Owoce dojrzewają na roślinie nawet do 8 miesięcy.
Odmian awokado jest bardzo dużo.
Awokado dość szybko rośnie, warto więc posadzić je od razu do dużej doniczki. W okresie kwitnienia, gdy potrzeby pokarmowe rośliny wzrastają, dobrze zasilać ją co dwa tygodnie nawozem wieloskładnikowym. Zimą awokado przechodzi okres spoczynku - dobrze wtedy zmniejszyć częstotliwość podlewania i zaprzestać nawożenia. Jeżeli chcemy rozkrzewić nasz okaz, na wiosnę należy uszczykiwać szczytowe pędy.
Awokado w swoim naturalnym środowisku wyrasta na duże i rozłożyste drzewo. W naszym klimacie wykorzystuje się je wyłącznie jako atrakcyjną egzotyczną roślinę doniczkową o dekoracyjnych skórzastych liściach. Jadalny owoc awokado zawiera liczne makro- i mikroelementy, miedzy innymi witaminy A, B1, B2, K, H, PP, fosfor, wapń, potas, błonnik, kwasy organiczne. Do tego cechuje go niska zawartość węglowodanów, co jest korzystne w przypadku diety osób chorych na cukrzycę.
Owoce awokado spożywane są zarówno w formie surowej, jak i przetworzonej.
Smaczliwka znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Maseczki z miąższu awokado łagodzą podrażnienia skóry. Znane jest także działanie lecznicze awokado. Jego skórka ma działanie przeciwzapalne, a olej z pestek awokado łagodzi ból zębów i nawilża skórę oraz włosy.
W Europie mało kto o tym wie że w kuchni wykorzystuje się także liście awokado do takich samych celów jak liście lauru - wawrzynu szlachetnego będącego europejskim kuzynem amerykańskiej smaczliwki wdzięcznej. Istnieje podbieństwo smakowe kuzynów, jednak aromat liści awokado jest bardziej żywiczny. Pasuje do tłustych zup, sosów, grzybów, mięs i serów.
Z pestek awokado powstał prawdopodobnie pierwszy w historii ludzkości czerwony tusz do pisania.
Pestki awokado posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, jednak atakują one również inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek. Przez to nadmiar rodników może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, a także przyspieszyć proces starzenia organizmu. Właśnie dlatego przeciwutleniacze powinny znaleźć się w naszej diecie, jeśli chcemy wspierać nasz system immunologiczny.
Na działanie wolnych rodników nie są odporne również nasze oczy. Szczególnie narażona jest siatkówka oka, na którą pozytywny wpływ ma zawarta w awokado luteina. Według badań luteina może przyczynić się do ochrony wzroku przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników.
Dodatkowo pestki posiadają wiele błonnika, który hamuje apetyt i pozwala cieszyć się dłużej uczuciem sytości. Jest więc idealny dla tych, którzy chcą dbać o swoją linię.
Pestki zawierają witaminy grupy A i E, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy i mocne paznokcie. Witaminy te również korzystnie wpływają na naszą cerę.
Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka. Niedobór tego związku wpływa na wiele reakcji metabolicznych, może również zaburzyć proces rozwoju i wzrostu, przez co zaleca się jego suplementację kobietom w ciąży.
Pestkę można wykorzystać również do wykonania domowego peelingu, który odżywi skórę i pomoże opóźnić jej starzenie.
Po rozcięciu awokado wyciągnij pestkę i oczyszczoną zostaw w słonecznym miejscu na 2-3 dni. Dzięki temu blender lub młynek do kawy lepiej poradzą sobie ze sproszkowaniem pestki. Proszek możemy wykorzystywać m.in. w koktajlach, musach i owsiankach.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi ofertami - jedna cena dostarczenia bez względu na ilość roślin w paczce:
https://allegro.pl/uzytkownik/psyplantgalaxy