W związku z brakami produktów u producentów i importerów spowodowanych pandemią dostępność i terminy dostaw sprawdzane są każdorazowo indywidualnie przez sprzedawcę .
Winiarka AVI60PREMIUM - w magazynie centralnym.
Promocja - szczegóły u sprzedawcy.
Przedmiotem aukcji jest rewelacyjna czarna winiarka do zabudowy w słupku marki Avintage najnowszy model AVI60PREMIUM.
OPIS PRODUKTU AVI60PREMIUM :
SYSTEM ANTYWIBRACYJNY
Procesy dojrzewania i kwitnienia win wymagają między innymi pełnego spokoju. Dlatego środowisko całkowicie wolne od wstrząsów i wibracji jest niezbędnym warunkiem archiwizacji wina. Dlatego niektóre modele sklepów z winami są wyposażone w czterokrotnie większy system pochłaniania wibracji, który obejmuje głównie montaż sprężarki na specjalnych gumowych amortyzatorach, tak zwanych „cichych blokach” i grubej warstwie pianki poliuretanowej, która izoluje wewnętrzną obudowę od korpusu urządzenia i bardzo dobrze pochłania wibracje.
AUTOMATYCZNE ODSZRANIANIE
Pod koniec każdego cyklu chłodzenia komory chłodzące są automatycznie rozmrażane. Nadmiar wody jest odprowadzany do pojemnika zbiorczego, który znajduje się z tyłu sklepu z winami przy sprężarce, gdzie odparowuje z powodu ciepła wytwarzanego przez pracę sprężarki.
AKTYWNY SYSTEM WENTYLACJI
Aktywna wentylacja zapewnia jednolite warunki przechowywania wina w piwnicy lub w komorze wewnętrznej pod względem temperatury i wilgotności.
PARAMETRY TECHNICZNE
- Pojemność butelki: 36
- Liczba stref chłodzenia: 2
- Klasa energetyczna: A
- Klasa klimatyczna: N
- Można stosować w temperaturze otoczenia: 16–32 ° C
- Całkowity pobór mocy (W): 90 W.
- Pobór mocy przez oświetlenie: 3 W.
- Roczne zużycie energii elektrycznej: 140 kWh
- Hałas (dB (A)): 40 dB (A)
- Wyświetlacz: LED (z białym podświetleniem)
- Liczba wysuwanych drewnianych półek: 2
- Liczba wysuwanych półek drewnianych: 1
inne funkcje
- Tryb zimowy: Nie.
- Automatyczne odszranianie: Tak
- Możliwa lokalizacja sklepu z winami: w salonach
- Kontrola temperatury: elektroniczna z wyświetlaczem
- Zakres ustawień temperatury w górnej strefie (° C): 5 - 12 ° C
- Zakres ustawień temperatury w dolnej strefie (° C): 12 - 20 ° C
- Aktywny system wentylacji: tak
- Oświetlenie LED z wyłącznikiem: Tak
- Typ drzwi: całoszklany z filtrem UV
- Metoda otwierania drzwi: system Push-Pull
- System antywibracyjny: Tak
- Liczba warstw szkła: 3
- Kontrola wilgotności: zbiornik odparowywania kondensatu + termodynamiczny obieg powietrza
- Dźwiękowy sygnał wzrostu temperatury: Tak
- Wizualny sygnał wzrostu temperatury: Tak
- Tryb demonstracyjny (nie chłodzi): Tak
- Tryb Eco - elektroniczny system oszczędzania energii: Tak
- Nogi z regulacją wysokości: tak
Rozmiar i waga
- Wysokość (cm): 59,5 cm
- Szerokość (cm): 59 cm
- Głębokość (cm): 56 cm
- Waga netto (kg): 33 kg
Jeżeli będąc we Francji zapytalibyście Państwo przypadkowych dziesięć osób (użytkowników winiarek) o to jakiej marki urządzenie posiadają, to siedem z pytanych osób odpowie „Climadiff” lub „Avintage”.
Owe marki są najbardziej znane i uznane w ojczyźnie wina – Francji.
Modele będące w ofercie w.w. producentów wielokrotnie zdobywały nagrody, a najcenniejsze z nich były przyznawane przez specjalistów branży winiarskiej.
Modele Climadiff, Avintage oraz LaSommeliere od fazy projektu były i są tworzone jako urządzenia do przechowywania i chłodzenia wina, nigdy nie były zaś lodówkami przekwalifikowanymi na „lodówki do wina”.
Dzięki temu posiadają cechy niezbędne dla prawidłowego przechowywania win:
- izolacja od promieni UV,
- odpowiednio wysoka, stała wilgotność,
- brak wahań temperatury,
- brak drgań,
- czyste powietrze.
Credo marki CLIMADIFF/AVINTAGE:
lodówka do wina, bądź chłodziarka do wina, zwana także winiarką musi zagwarantować takie same idealne warunki, jakie znajdują się w najlepszych tradycyjnych podziemnych piwnicach, w których przechowywane jest wino. Urządzenie pełniące funkcję lodówki chłodzącej wina z kilkoma drewnianymi półkami i innymi dodatkami, nie stanowi odpowiedniego miejsca do przechowywania wina. Aby z powodzeniem osiągnąć pożądany wiek twojego wina i doprowadzić je do szczytu doskonałości, prawdziwa winiarka musi w każdym przypadku być specjalnie zaprojektowana tak, aby była przeznaczona do tego celu i przy projektowaniu muszą być brane pod uwagę najważniejsze „złote” zasady:
1. Stała temperatura
Temperatura winiarki, przeznaczonej do dojrzewania wina musi być stała, najlepiej 12 ° C, choć niewielkie różnice temperatur w granicach od 10 ° C do 14 ° C mogą być tolerowane. W chłodniejszej winiarce, skomplikowany proces dojrzewania wina jest spowolniony i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i zapachowych. Proces starzenia zatrzymuje się, jeżeli sytuacja (niska temperatura) będzie się powtarzać. W cieplejszej winiarce proces dojrzewania przyśpiesza. Jeśli temperatura pozostaje zbyt długo wysoka, wino ostatecznie opada (nie osiąga najwyższych walorów smakowych) bez pogłębienia jego całego potencjału. Najważniejsze jest, aby utrzymać stałą i jednolitą temperaturę. W rzeczywistości powtarzające się nagłe zmiany temperatury są szczególnie szkodliwe, ponieważ zmieniają żywotność wina.
2. Odpowiedni poziom wilgotności
Bukiet (zapach) wina rozwija się jeżeli proces ten jest pozbawiony dopływu tlenu, co oznacza, że korek od butelki musi być całkowicie szczelny. Do zachowania szczelności przez długi czas, butelki muszą być przechowywane w pozycji poziomej, etykietą do góry, aby korek pozostał w styczności z winem. Ponadto, średni poziom wilgotności w chłodziarce do wina musi wynosić powyżej 50%. Jeśli wilgotność spadnie poniżej 50% i trwać to będzie zbyt długo, korek może wyschnąć i zwiększa się ryzyko szybszego utleniania wina (parowania). Znacznie wyższy poziom wilgotności ponad 80% nie spowoduje uszkodzenia wina, ale może spowodować odklejenie się etykiety z butelki. Lodówka do wina musi stale utrzymywać średnią wilgotności, między 50% do 75 %, przy jednoczesnym zapobieganiu powstawania wody, w której mogą rozwinąć się bakterie i nieprzyjemne wonie.
3. Czyste, bezwonne powietrze
Z czasem wiele korków traci swoją skuteczność. Aby zapobiec przenikaniu zapachów z butelki, prawdziwa chłodziarka do wina musi utrzymywać butelki w dobrym stanie i w zdrowej atmosferze. Aby to osiągnąć, chłodziarki przeznaczone do przechowywania dojrzewających win, muszą być wyposażone w aktywny filtr węglowy, zapewniający wentylację, eliminując jednocześnie zapachy i regulując poziom wilgotności.
4. Ciemnia
Światło przyspiesza dojrzewanie wina, wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki. Zjawisko to powoduje, iż wino nabiera niepożądanego tzw. „smaku światła”. Wina powinny być przechowywane w całkowitej ciemności. Dlatego większość win, aby osiągnąć lepszą dojrzałość smakową jest sprzedawane w butelkach z ciemnego szkła. Jednak ciemne szkło butelki nie chroni całkowicie wina przed szkodliwym wpływem światła i szkodliwymi promieniami UV. Chłodziarka do wina, aby wspomóc proces starzenia się wina, powinna posiadać solidne drzwi do zapewnienia całkowitej ciemności. Jeśli używane są winiarki z drzwiami ze szkła, szkło powinno posiadać skuteczną ochronę anty-UV. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła takiego jak w tradycyjnych lodówkach i lamp halogenowych.
5. Pomieszczenie wolne od wibracji
Nawet najbardziej niedostrzegalny ruch może uszkodzić wino. Ponadto wibracje mogą zakłócić powolne tworzenie się osadów , pozostawiając cząsteczki zawieszone w winie. Nawet jeśli młode wina są bardziej odporne na te niedociągnięcia, to dojrzałe wina, - które również wydają się być najbardziej wartościowe - można tak nieodwracalnie zepsuć. Winiarki nie mogą zakłócać spokoju wina. Aby to osiągnąć, obudowa musi być wyposażona w skuteczny system tłumienia drgań, który ochroni butelki i oczywiście ich zawartość. W urządzeniach lepiej uniknąć mechanicznego systemu cyrkulacji powietrza, który jest kolejnym źródłem drgań.