Auran Sinappi powstała w 2003 roku, kiedy to Unilever przeniósł produkcję słynnej musztardy Turun z Turku do Uppsali w Szwecji. Firma Oy Lunden Ab, która wcześniej produkowała Turun Sinappi jako producent kontraktowy dla Unilever, chciała kontynuować swoją działalność pod własną marką. Teraz to niezależny producent również sosów, majonezów i ketchupów.
------------
Uwaga, musztarda przeceniona, data najlepiej spożyć mija pod koniec lutego 2025. Musztarda nieotwarta się nie psuje i można ją jeść długo po tym terminie.
Kolejna musztarda ostra (tulinen) od Auran. Druga w gamie najostrzejszych po "Naprawdę ostrej musztardzie". Trochę łagodniejsza, podobnie słodkawa, podobnie smakowita, ale nie jest już tak pikantna jak "tosi tulinen sinappi", choć papryka ostra jest w składzie. W skali ostrości do 5 ---> 3. Jak sprawdzam to Auran ma w tej chwili w ofercie 6 różnych musztard, co robi na mnie wrażenie. Dodając, że Turun ma kilka rodzajów, a także mniejsze firmy jak Koti też produkują musztardy, okazuje się, że w Finlandii jest spory wybór rodzimych producentów. I chwała im za to....
Skład: Woda, GORCZYCA, cukier, ocet, GORCZYCA W PROSZKU, olej rzepakowy, sól, barwnik (kurkuma, barwnik cukier), substancja konserwująca (E211), przyprawy (papryczka chili).
To większa i bardziej ekonomiczna wersja tej musztardy, w innej ofercie 125 g
------------------
Historia musztardy nie zawsze na poważnie :-) :
https://mustardo.pl/historia/w-skrocie/
------------------
Do kiełbas, burgerów, kanapek, serów. Zresztą, głos zabierze teraz nasz ulubiony Chat GPT:
"Ostra musztarda z Finlandii ma zupełnie inną charakterystykę smaku i ostrości w porównaniu do musztardy Dijon z Burgundii. Oto niektóre potrawy, do których ostre musztardy z Finlandii mogą pasować:
1. Kiełbasa: Ostra musztarda doskonale komponuje się z różnymi rodzajami kiełbasy, nadając im dodatkowego pikantnego smaku.
2. Kurczak: Możesz używać ostrej musztardy do marynaty lub jako składnika do pikantnych sosów do kurczaka.
3. Kotlety mielone: Dodatek ostrej musztardy może nadać kotletom mielonym wyrazistego smaku.
4. Hot dogi: Jeśli lubisz pikantne hot dogi, to ostre musztardy z Finlandii mogą być dobrym wyborem.
5. Sery: Wypróbuj ostre musztardy z serem, zwłaszcza z serami o mniej intensywnym smaku, aby dodać im pikantności.
6. Sosy i marynaty: Możesz użyć ostrej musztardy do przygotowywania pikantnych sosów lub marynat do różnych potraw.
Pamiętaj, że ostre musztardy z Finlandii różnią się od musztardy Dijon nie tylko smakiem, ale również ostrością. Dlatego ważne jest, aby dostosować jej ilość do swoich upodobań smakowych i tolerancji na ostrość. Twój Chat GPT ;-) "