Auran Sinappi powstała w 2003 roku, kiedy to Unilever przeniósł produkcję słynnej musztardy Turun z Turku do Uppsali w Szwecji. Firma Oy Lunden Ab, która wcześniej produkowała Turun Sinappi jako producent kontraktowy dla Unilever, chciała kontynuować swoją działalność pod własną marką. Teraz to niezależny producent również sosów, majonezów i ketchupów.
------------
Na majonezach znam się jak mało kto, podobnie jak na nurkowaniu głębinowym czy cynkowaniu ogniowym - czyli w ogóle. Pojęcia nie mam jakie są rodzaje majonezów, jakie są smaczne, a jakie udają majonez. Jem do jajek, sałatek, ale nie jest to moje główne kulinarne zainteresowanie (lubię bo zawsze ma gorczycę). Kiedyś bardzo posmakował mi majonez Stokes z dodaną oliwą z oliwek, myślałem, ze to będzie petarda wśród majonezów. Okazało się, że posmakował jedynie kilku osobom w Polsce i tak zakończyłem sprzedawanie tego majonezu, mając spory zapas w domu niesprzedanych słoików, które z lubością rozdawałem znajomym przed datą najlepiej spożyć ... pokochali mnie, bo nie jadają majonezów ;-)
Tu jednak sprowadzając musztardy z Finlandii dopytałem jednego Fina czy majonezy z jego pięknego kraju dają radę i czy w Polsce są podobne w smaku. Oczywiście, jak każdy średnio ogarnięty nostalgią za smakami z ojczyzny i dzieciństwa, odparł, że nie! Nie ma w Polsce podobnych w smaku. Jak nie wierzyć Finowi? No więc sprowadziłem kilka sztuk różnych majonezów zwykłych, z ogórkiem, z chilli, curry, czosnkiem, jalapeno, z laktozą, bez laktozy, dla wegan i mięsożerców...
Smaki delikatne to prawda, mniej czuć octu niż w polskich majonezach, ale to oczywiście może być jedynie moja niewiedza. Warto sprobować, bo smaki są różnorodne, doznania ciekawe i wykorzystanie tych majonezów może być ogromne.
---------------
Oddajmy głos działowi marketingu firmy Auran: "Majonez Jalapeno firmy Auran zachwyca delikatną ostrością. Nie zawiera laktozy ani glutenu. Nasze produkty powstają z poszanowaniem tradycji w Turku w Finlandii i zyskały stałe, ulubione miejsce na fińskim stole. Wszechstronna rodzina produktów to zaufany przyjaciel domowego kucharza, ceniącego tradycję, żyjącego duchem współczesności, serwującego doznania smakowe z całego świata w swoim własnym, pysznym wydaniu."
Jezu, wiersze może nie poetyckie, ale "domowy kucharz, ceniący tradycję, żyjący duchem współczesności", tego nie wymyślił politolog czy watykanista :-)
-----------------
Skład: olej rzepakowy, woda, kawałki jalapeno (14%, w tym jalapeno, ocet winny, stabilizator (E509)), cukier, musztarda Auran (w tym NASIONA GORCZYCY, ekstrakt przypraw (kurkuma)), ocet, modyfikowana skrobia kukurydziana, sól, żółtko jaja w proszku, substancje konserwujące (E202, E211), substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), dekstroza.
Bez laktozy, bez glutenu, gustowna butla 400 g z wyciskaną końcówką.
Przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej, otwarte w lodówce.
Made in Finland!
Opakowania są sortowane do zbiórki tworzyw sztucznych, plomba pod nakrętką do zbiórki metali.
Wartości odżywcze
g/100g
Energia kJ
1819
Energia kcal
441
Tłuszcz
45
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
3.3
Węglowodany
7.7
z których cukrów
6
Białka
0,6
Sól
1,2
Błonnik
0,5
Laktoza
< 0,01