Auran Sinappi powstała w 2003 roku, kiedy to Unilever przeniósł produkcję słynnej musztardy Turun z Turku do Uppsali w Szwecji. Firma Oy Lunden Ab, która wcześniej produkowała Turun Sinappi jako producent kontraktowy dla Unilever, chciała kontynuować swoją działalność pod własną marką. Teraz to niezależny producent również sosów, majonezów i ketchupów.
------------
Na majonezach znam się jak mało kto, podobnie jak na nurkowaniu głębinowym czy cynkowaniu ogniowym - czyli w ogóle. Pojęcia nie mam jakie są rodzaje majonezów, jakie są smaczne, a jakie udają majonez. Jem do jajek, sałatek, ale nie jest to moje główne kulinarne zainteresowanie (lubię bo zawsze ma gorczycę). Kiedyś bardzo posmakował mi majonez Stokes z dodaną oliwą z oliwek, myślałem, ze to będzie petarda wśród majonezów. Okazało się, że posmakował jedynie kilku osobom w Polsce i tak zakończyłem sprzedawanie tego majonezu, mając spory zapas w domu niesprzedanych słoików, które z lubością rozdawałem znajomym przed datą najlepiej spożyć ... pokochali mnie, bo nie jadają majonezów ;-)
Tu jednak sprowadzając musztardy z Finlandii dopytałem jednego Fina czy majonezy z jego pięknego kraju dają radę i czy w Polsce są podobne w smaku. Oczywiście, jak każdy średnio ogarnięty nostalgią za smakami z ojczyzny i dzieciństwa, odparł, że nie! Nie ma w Polsce podobnych w smaku. Jak nie wierzyć Finowi? No więc sprowadziłem kilka sztuk różnych majonezów zwykłych, z ogórkiem, z chilli, curry, czosnkiem, jalapeno, z laktozą, bez laktozy, dla wegan i mięsożerców...
Smak delikatny to prawda, mniej czuć octu niż w polskich majonezach, ale to oczywiście może być jedynie moja niewiedza. Warto sprobować, bo smaki są różnorodne, doznania ciekawe i wykorzystanie tych majonezów może być ogromne.
---------------
Oddajmy głos działowi marketingu firmy Auran z Turku:
"Majonez Auran to uniwersalny przysmak bez laktozy i glutenu, który łączy w sobie smaczne przysmaki domowej kuchni i najlepsze propozycje na przyjęciach i prywatkach. Dodaj majonez na przykład do domowej sałatki ziemniaczanej lub dopraw smaczny dip własnymi ulubionymi przyprawami. Majonezy Auran powstają z poszanowaniem tradycji w Turku w Finlandii i zyskały stałe, ulubione miejsce na fińskim stole. Wszechstronna rodzina produktów to zaufany przyjaciel domowego kucharza, ceniącego tradycję, żyjącego duchem współczesności, serwującego doznania smakowe z całego świata w swoim własnym, pysznym wydaniu."
Jezu, wiersze może nie poetyckie, ale "domowy kucharz, ceniący tradycję, żyjący duchem współczesności", tego nie wymyślił politolog czy watykanista :-)
-----------------
Skład: olej rzepakowy, woda, musztarda Auran (w tym NASIONA GORCZYCY, ekstrakt przypraw (kurkuma)), ocet, cukier, modyfikowana skrobia kukurydziana, ŻÓŁTKO JAJA W PROSZKU, sól, substancje konserwujące (E202, E211), substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar), dekstroza, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), przeciwutleniacz (E385).
Bez laktozy, bez glutenu, gustowna butla 270 g z wyciskaną końcówką.
Przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej, otwarte w lodówce.
Made in Finland!
Data najlepiej spożyć (co nie znaczy należy spożyć) : 09.08.2024 majonez można jeść długo po tej dacie, ocet jest doskonałym konserwantem.
Opakowania są sortowane do zbiórki tworzyw sztucznych, plomba pod nakrętką do zbiórki metali.
Wartości odżywcze
Energia kJ
2215
Energia kcal
538
Tłuszcz
57
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
4.1
Węglowodany
4.9
z których cukrów
3.8
Białka
0,7
Sól
0,87
Błonnik
0,2
Laktoza
< 0,01