Auran Sinappi powstała w 2003 roku, kiedy to Unilever przeniósł produkcję słynnej musztardy Turun z Turku do Uppsali w Szwecji. Firma Oy Lunden Ab, która wcześniej produkowała Turun Sinappi jako producent kontraktowy dla Unilever, chciała kontynuować swoją działalność pod własną marką. Teraz to niezależny producent również sosów, majonezów i ketchupów.
------------
Przy okazji sprowadzenia z Finlandii musztard, ściągnąłem na próbę również inne sosy jak majonezy, sosy do burgerów i ketchupy. Ten wydaje się adresowany do dzieci, choć jest to zakazane, więc piszą, że to ketchup dla całej rodziny. Be konserwantów, bez laktozy, glutenu i z obniżoną ilością soli.
"Ketchup Pikku Myy firmy Auran to smaczny ketchup dla całej rodziny, którym można wygodnie zakończyć codzienne posiłki, takie jak kiełbaski z frytkami, spaghetti z klopsikami czy dodatek do sosu do makaronów. W tym keczupie balans soli, cukru i przecieru pomidorowego jest idealny dla całej rodziny, a produkt nie zawiera w ogóle konserwantów."
Skład: przecier pomidorowy (83%), cukier, skrobia modyfikowana, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy, kwas cytrynowy), przyprawy (cebula, papryka, czosnek, pieprz cayenne).
Przechowywać nieotwarte w temperaturze pokojowej, otwarte w lodówce.
Opakowania są sortowane do zbiórki tworzyw sztucznych, plomba pod nakrętką przeznaczona jest na odpady metalowe.
Bez glutenu, bez konserwantów, bez laktozy
Wartości odżywcze
g/100g
Energia kJ
415
Energia kcal
98
Tłuszcz
-
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
-
Węglowodany
22
z których cukrów
18
Białka
1,5
Sól
1.4
Błonnik
-
Laktoza
< 0,01