AUDUN COFFEE Kawa ziarnista UGANDA Chigalagala 250g
- Producent: AUDUN COFFEE
- Nazwa: CHIGALAGALA
- Seria: Single Origin
- Waga: 250 g
- Certyfikat: brak
- Pochodzenie: Uganda
- Stopień palenia ziaren: jasny
- Dedykowany sposób przyrządzania: parzenie tradycyjne|Chemex|ekspres przelewowy|drip|Kalita|syfon|Aeropress
- Kwasowość: delikatna
- Słodycz: średnia
- Gatunek ziarna: arabica
To jedna z najlepszych partii z Zachodniej Ugandy w tym roku. Kawa jest przetwarzana w nowoczesnej i centralnej stacji suszenia skoncentrowanej wyłącznie na produktach naturalnych.
Nazwa Chagalagala wyjątkowo pochodzi od jej profilu smakowego, nie zaś od lokalizacji.
Kawa ma bardzo wyraźny i rozpoznawalny profil, oparty na klasycznej, naturalnej fermentacji, z dojrzałymi owocowymi smakami i nutami mlecznymi.
Wiśnie kawowe są wybierane na podstawie programu jakości i zrównoważonego rozwoju małych gospodarstw. Ziarna pochodzą z przełomu listopada i grudnia 2019.
Złożony smak, przyjemny z dużą ilością nut brązowego cukru i owoców pestkowych. Nieznaczny posmak rumianku, wina, gumy do żucia, żelków oraz owoców tropikalnych.
Wyśmienicie sprawdzi się w metodach przelewowych wszystkiego rodzaju np. w ekspresie przelewowym, Chemexie, dripie czy Aeropressie.
Kawy AUDUN COFFEE są kawami single origin rzędu Specialty Coffee.
Charakteryzują się one także tzw. Norwegian Roast.
Norwegian Roast to określenie nie tylko stopnia palenia ziarna, ale także tradycyjnych metod parzenia. Zamawiając kawę w Norwegii otrzymasz jasno paloną kawę, zaparzoną w ekspresie przelewowym. Norweski sposób palenia sprawia, że kawa nie wykazuje "palonych" nut smakowych i pozwala odkryć prawdziwy charakter ziarna. Jasne palenie powoduje, że możemy próbować najróżniejszych smaków - owocowych, kwiatowych, słodowych, orzechowych.
- Palarnia: Polska
- Pochodzenie ziaren: Uganda
- Stopień palenia: jasny
- Zawartość kofeiny: niska
- Data palenia: 16.06.2020
- Varietal: SL-14, SL-28, SL-34
- Region: Rwenzori
- Score: 86
- Obróbka: naturalna
- Wyczuwalne smaki: brązowy cukier, cukierki, rumianek, owoce pestkowe, owoce tropikalne, wino
- Kwasowość: delikatna
- Słodycz: średnia
Audun Coffee to nowa palarnia kawy w Polsce, promująca norweski styl delektowania się kawą: lekkie palenie, aby zoptymalizować unikalne cechy dobrej kawy. Norweski styl „kokekaffe” (z użyciem garnka) i przelew są powszechnymi metodami parzenia, zatwierdzonymi przez Audun Coffee jako doskonałe sposoby na picie dobrej kawy.