AUDUN COFFEE Kawa ziarnista BRAZYLIA Fazenda Miaki 250g
- Producent: AUDUN COFFEE
- Nazwa: BRAZYLIA FAZENDA MIAKI
- Seria: Single Origin
- Waga: 250 g
- Certyfikat: brak
- Pochodzenie: Brazylia
- Stopień palenia ziaren: jasny
- Dedykowany sposób przyrządzania: parzenie tradycyjne|Chemex|ekspres przelewowy|drip|Kalita|syfon|Aeropress
- Kwasowość: delikatna
- Aromat: średni
- Słodycz: średnia
- Gatunek ziarna: arabica
Mieszanka stuprocentowej Arabiki, pochodząca z Brazylii z regionu Minas Gerais. Fazenda Miaki charakteryzuje się wyjątkowym, łagodnym smakiem, pozbawionym kwasowości. Wyraźnie wyczuwalne są nuty słodkich owoców oraz czekolady. Po zaparzeniu kawa zachwyca intensywnym aromatem.
Wyśmienicie sprawdzi się w metodach przelewowych wszystkiego rodzaju np. w ekspresie przelewowym, Chemexie, dripie czy Aeropressie.
Kawy AUDUN COFFEE są kawami single origin rzędu Specialty Coffee.
Charakteryzują się one także tzw. Norwegian Roast.
Norwegian Roast to określenie nie tylko stopnia palenia ziarna, ale także tradycyjnych metod parzenia. Zamawiając kawę w Norwegii otrzymasz jasno paloną kawę, zaparzoną w ekspresie przelewowym. Norweski sposób palenia sprawia, że kawa nie wykazuje "palonych" nut smakowych i pozwala odkryć prawdziwy charakter ziarna. Jasne palenie powoduje, że możemy próbować najróżniejszych smaków - owocowych, kwiatowych, słodowych, orzechowych.
O plantacji Rainha
Plantacja Fazenda Rainha należy do rodziny Carvalho Diasa od 1890 r. Gabriel de Carvalho Dias, bratanek właściciela, odpowiada za zarządzanie gospodarstwem, które znajduje się dokładnie na granicy z regionem Minas Gerais i ma cechy charakterystyczne dla górskich regionów Mogiana i South Minas. Plantacje są obsługiwane ręcznie, ponieważ lokalna topografia nie dopuszcza żadnego rodzaju mechanizacji.
Aspekty społeczne i środowiskowe są uważane przez zarząd plantacji za pierwszorzędne. Gospodarstwo ma program sadzenia gatunków rodzimych w celu utrzymania równowagi ekologicznej. Z 484 hektarów tylko 190 jest używanych na plantacje kawy. Ponadto pracownicy mieszkają w domach z pełną infrastrukturą; jest szkoła dla ich dzieci i strefa rekreacyjna dla rodzin z klubem i oficjalnym boiskiem do piłki nożnej. Woda wykorzystywana w gospodarstwie jest uzdatniana, aby uniknąć zanieczyszczenia jej źródeł wody.
Gospodarstwo znajduje się na wysokości od 1100 do 1500 metrów ze średnimi rocznymi opadami deszczu między 1800 a 2000 mm, a średnia temperatura w tym miejscu to 19 ° C - idealne warunki do uprawy kawy. Fazenda Rainha produkuje kawy odmiany Yellow Bourbon, która słynie z wyjątkowej jakości.
System i jakość przetwarzania kawy
System obróbki kawy to natural / semi-washed: Kawa jest zbierana ręcznie na specjalną płachtę, aby ziarna nie dotykały ziemi. Ziarna szybko są przenoszone do obszaru przetwarzania, zawsze w tym samym dniu, w którym są zbierane, aby uniknąć ryzyka fermentacji. Po zebraniu kawy i dotarciu do obszaru przetwarzania jest ona natychmiast myta. Następnie owoce kawy są oddzielane zgodnie z rozmiarem i gramaturą, a wyschnięte oddzielane od reszty. Tylko dojrzałe owoce są rozcierane i oddzielane od zielonego owocu. Wyselekcjonowane ziarna są suszone, aż kawa osiągnie 20% wilgotności. Na tym etapie ziarna są przenoszone do suszarni w celu zmniejszenia ich poziomu wilgotności do 11%. Następnie kawa jest transportowana do magazynu, który utrzymuje niski poziom wilgotności i jest wolny od zapachów, które mogą wpływać na kawę.
Jakość kaw produkowanych w Fazenda Rainha jest wynikiem wielkiego poświęcenia i staranności od sadzenia kawowców do zbioru, a następnie przetwarzania ziaren. Praca wykonana przez Reginę Helenę Mello de Carvalho Dias i jej rodzinę w celu wyprodukowania kawy o wyjątkowej jakości sprawiła, że kawy wyprodukowane w jej gospodarstwie były jednym z finalistów Konkursów o Puchar Doskonałości - wydania 2000, 2001 i 2005.
- Palarnia: Polska
- Pochodzenie ziaren: Brazylia
- Stopień palenia: jasny
- Zawartość kofeiny: niska
- Data palenia: 19.05.2020
- Odmiana kawy: Yellow Bourbon
- Region: Minas Gerais
- Plantacja: Rainha
- Score: Specialty Coffee
- Obróbka: pulped natural, semi-washed
- Wyczuwalne smaki: słodkie owoce, czekolada
- Kwasowość: niska
- Słodycz: średnia
Audun Coffee to nowa palarnia kawy w Polsce, promująca norweski styl delektowania się kawą: lekkie palenie, aby zoptymalizować unikalne cechy dobrej kawy. Norweski styl „kokekaffe” (z użyciem garnka) i przelew są powszechnymi metodami parzenia, zatwierdzonymi przez Audun Coffee jako doskonałe sposoby na picie dobrej kawy.