Atrament z mątwy
2x4g saszetka
Atrament pozyskiwany z mątwy służący w gastronomii do barwienia potraw, czy konkretnych składników. Rozpowszechniony głównie w basenie Morza Śródziemnego. Barwi na czarno, aromatyzuje oraz nadaje oryginalnego "morskiego smaku".
Czarny, naturalny barwnik pozyskiwany z mątwy – sepia.
Sepia to nie tylko uniwersalny barwnik, lecz również przyprawa. Posiada autentyczny „smak morza”, dzięki czemu pogłębimy smak wszelkich dań inspirowanych tym akwenem. Aby przekonać się o możliwościach tej przyprawy spróbujcie dodać sepię do tradycyjnych polskich potraw np. ciasta na pierogi, ciasta chlebowego, czy do makaronu jajecznego.
Produkt sterylizowany
Rozpowszechniony głównie w gastronomii śródziemnomorskiej, gdzie stosowany jest do barwienia, nadawania oraz pogłębiania „smaku morza”.
W zależności od regionu sepii używa się jako przyprawy (w małych ilościach), lub jako głównego składnika np. sosu, farszu, czy płynu, w którym gotuje się risotto.
Za pomocą tego barwnika przyrządzimy makaron po wenecku (pasta al nero di seppia), polentę, kopytka (gnocchi), risotto, hiszpański czarny ryż (arroz negro), paella, faszerowane kalmary w sosie atramentowym, zupę z soczewicy barwioną sepią, ośmiornicę z grilla z dipem atramentowym itp.
Tego typu dania skosztujemy zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i wiejskich domach Półwyspu Iberyjskiego, na Sycylii czy Bałkanach.
W wersji zachodniej sepii używa się do barwienia fast foodów np. bułek hamburgerowych, ciasta na pizzę czy pancake’ów. To również ciekawy dodatek do kreatywnej twórczości w kuchni fusion.
Stosowanie:
- jako barwnik i przyprawa do makaronów, ryżu, ziemniaków, ciast: 1g na 100g produktu
- jako sos: w zależności od upodobań: 4g i więcej.