Atrament z mątwy 2x4g saszetka.
Barwi na czarno, aromatyzuje oraz
nadaje oryginalnego "morskiego smaku".
Ten czarny atrament ma średnio umiarkowany rybny smak, bardzo intensywny kolor, porównywany do węgla oraz gęstą konsystencje. Mątwa to gatunek mięczaków, który dostarcza bardzo cennego i ostatnio coraz bardziej popularnego kulinarnego barwnika.
Dawniej, nero di seppia ( bo tak brzmi jego włoska nazwa) , używany był przede wszystkim, jako atrament pisarski, ale od XIX wieku pojawia się w przepisach kulinarnych.
Spotkać go możemy głównie w potrawach kuchni włoskiej, ale coraz więcej kucharzy tak modyfikuje swoje dania, by móc wykorzystać w nich ten właśnie element obronny wodnego zwierzątka. W barwienie potraw najczęściej bawimy się gdy wyrabiamy własnoręcznie makaron, kluseczki, gnnochi lub pieczemy jakieś ciasto lub pieczywo. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, który jest delikatny i potrzebuje mocniejszych akcentów.
Korzystając jednak z tego produktu pamiętajcie o rękawiczkach gastronomicznych - bardzo łatwo jest pofarbować swoją skórę.
1 saszetka zawiera 4g produktu,
opakowanie zawiera 2 saszetki.
Składniki:
- Atrament z Mątwy (Mięczaki)
- Woda
- Sól
- Zagęstnik: E466
Produkt Sterylizowany
W 100 g produktu:
- energia: 210 kJ / 50 kcal
- tłuszcz: < 0,1 g w tym kwasy nasycone: < 0,1 g
- węglowodany: 4,7 g w tym cukry: < 0,1 g
- białko: 7,3 g
- sól: 8,3 g
Sepia z mątwy to produkt o sporych wartościach odżywczych.
Głównym składnikiem atramentu jest melanina, czyli naturalny pigment obecny również w naszym organizmie, odpowiadający za kolor skóry, włosów czy oczu. Chroni także skórę i oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV, które może uszkadzać DNA komórek, a w konsekwencji prowadzić do rozwoju groźnych nowotworów. Melanina posiada też zdolność neutralizowania niebezpiecznych dla zdrowia metali ciężkich.
Atrament dostarcza solidnej porcji wartościowych aminokwasów i minerałów, a także dopaminy – neuroprzekaźnika nieprzypadkowo nazywanego „hormonem szczęścia”.
Sepia zawiera też cenne antyoksydanty, dlatego działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wzmacnia odporność oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.
Jak stosować:
- Jako barwnik i przyprawa do makaronów, ryżu, ziemniaków i ciast: 1g na 100g produktu
- Jako sos, w zależności od upodobań: 4 g i więcej
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Producent: Nortindal
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Termin przydatności do spożycia: 10/01/2026