Ashwagandha Korzeń Cięty 50 g
Ashwagandha (korzeń żeń-szenia indyjskiego) w naturalny sposób zwiększa odporność ludzkiego organizmu na stres - Suplement diety polecamy przede wszystkim osobom narażonym na dużą ilość stresu w ciągu dnia, a także aktywnym fizycznie, o zbyt małej ilości czasu na sen i regenerację.
Ashwagandha, może stać się odtrutką na wiele problemów zdrowotnych wywołanych obecnym tempem i stylem życia. Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń, który można wykorzystywać w postaci wysuszonej rozdrobnionej lub w większych kawałkach. Cała roślina to krzew dorastający do wysokości ok. 150 cm, z owalnymi liśćmi i owocami przypominającymi nieco mniejszą wersję miechunki.
Korzeń Ashwagandhay Działanie:
- Niweluje negatywne działanie stresu na organizm
- wspomaga naturalną odporność organizmu, stymulując układ odpornościowy,
- wspiera zwiększenie masy mięśniowej i procesy regeneracyjne,
- wpływa pozytywnie na jakość i ilość snu,
- może pobudzić produkcję testosteronu we krwi,
- ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego
- każda kapsułka zawiera 450 mg czystego korzenia ashwagandhy.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Waszyngtona wykazały, że korzeń ashwagandhy potrafi zmniejszać stany depresyjne i lęki, a także poprawia zdolność zapamiętywania, która często zmniejsza się pod wpływem tych zaburzeń. Wiele osób stosuje tę roślinę jako profilaktyczne wsparcie i naturalny środek uspokajający w okresie zwiększonego narażenia na stres.
Ponadto, ze względu ma wpływ na wytwarzanie tyroksyny i jej konwersję do aktywnych form w komórkach ciała, ashwagandha jest świetną pomocą dla osób z niedoczynnością tarczycy. Polecana jest również osobom uprawiającym sport, zwłaszcza fitness i ćwiczenia siłowe – wzmacnia bowiem wydolność organizmu, a działanie przeciwzapalne ułatwi regenerację mięśni po intensywnym treningu.
Skład :
Ashwagandha korzeń 100 %
Sposób użycia :
Wiele ziół trzeba zaparzać lub gotować w ściśle określonych warunkach, ale nie należy do nich Ashwagandha. Korzeń po rozdrobnieniu wystarczy dodać np. do koktajlu, jogurtu, deseru. Można też po prostu spożyć go przed posiłkiem lub przygotować odwar. Zalecane dzienne spożycie do 5-7 g. Roślina nie jest polecana kobietom w ciąży i karmiącym. Należy też być wyczulonym na skutki nadmiaru – jak w wypadku każdego suplementu.