Asafetyda
Asafetyda inaczej smrodzieniec, roślina występująca w Iranie, Afganistanie oraz północnych Indiach. Jest to rodzaj gumy, powstałej z soku korzeni i łodygi. Dodawany w niewielkich ilościach do potrawy, oleju oraz bezpośrednio podczas gotowania uwalnia pyszny cebulowy smak. Głównie używany w wegetariańskiej kuchni indyjskiej, poprawia smak i nadaje aromat czosnku oraz cebuli. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu potraw rybnych. Mieszanka może być stosowana podczas gotowania soczewicy i większości warzyw.
Oprócz walorów nadających smaku posiłkom, posiada również właściwości lecznicze : skutecznie działa na wzdęcia oraz pomaga przy chorobach układu oddechowego takich jak astma, krztusiec i zapalenie oskrzeli.
Składniki : guma arabska, mąka pszenna, mąka ryżowa, asant, naturalny barwnik i kurkuma
Wyprodukowana w Indiach
Informacja o wartości odżywczej w 100g:
Kalorie 297.5
Białko 6.2 g
Węglowodany 59.2 g
Cukier 0.0 g
Tłuszcze 4.0 g
Tłuszcze nasycone 1.4 g
Błonnik 18.4 g
Sód 0.1 g
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z daleka od dużego nasłonecznienia.
Cena 10,50 zł za opakowanie 100 gram