Asafetyda 50g (Vandevi)
Asafetyda, bierze swą nazwę od perskiego aza, czyli mastyka - kit lub żywica i łacińskiego foetidus czyli cuchnący. Jest to rodzaj gumy, powstałej z soku korzeni i łodygi gatunku ferula, gigantycznego kopru, który wydziela ohydny zapach. Uprawiana jest głównie w Iranie i Afganistanie, skąd jest eksportowana do reszty świata.
Sama ma bardzo nieprzyjemny smak, podobny do zgniłego czosnku. Po ugotowaniu dodaje cebulowy smak. Zapach również znika wraz z gotowaniem.
Składniki : Mąka ryżowa, guma arabska, asafetyda, kurkuma, mąka pszenna
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 297,5 kcal
- Tłuszcz 4g
- Tłuszcze nasycone 1,4g
- Sód 0,1g
- Węglowodany 3g
- Błonnik 2g
- Cukier 0g
- Białko 6,2g
Zastosowanie:
Stosuje się ją w niewielkich ilościach, dodawana jest bezpośrednio do potrawy, smażona w oleju, lub moczona w wodzie. Asafetyda jest używana głównie w wegetariańskiej kuchni indyjskiej, w której silny aromat czosnku i cebuli poprawia smak wielu potraw.
Jest stosowana w wielu potrawach z soczewicy (często aby zapobiec wzdęciom), wegetariańskich zupach i marynatach. Nadaje się także do wielu potraw z ryb, przyprawia się nią także pappadums.
Właściwości lecznicze:
Asafetyda jest znana jako antidotum na wzdęcia i pomocna przy chorobach układu oddechowego, takich jak: astma, zapalenie oskrzeli i krztusiec.
Wyprodukowano w Indiach