Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_CAFFE (kawy) oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy) wysyłamy w jednej paczce.
Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko oparte o tradycje włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy mielonej Cafè Venezia Leandro Deciso o wadze 250g, hermetycznie zapakowanej, z datą ważności do 15.10.2020 r.
Po napoczęciu zawartości kawę przechowywać w hermetycznym pojemniku/słoiku, najlepiej w lodówce.
Mielenie uniwersalne.
Uprzejmie informujemy kupujących, na podstawie zastrzeżeń palarni, które ze względu na wymogi paletyzacji prasują kawy mielone w twarde "cegiełki", że trafiające się niekiedy po trudach transportu opakowania miękkie gwarantują pierwotną jakość produktu, i jako takie, z pełnowartościową zawartością, nie podlegają reklamacji.
Cafè Venezia Leandro Deciso to zrównoważona mieszanka arabiki z Brazylii i robusty indyjskiej. Kawa mocna, o smaku zdecydowanym i aromacie bogatym (Indie!) i długotrwałym. „Leandro” zapewnia napój kremowy i intensywny, charakteryzujący się przyjemnym posmakiem ciemnej czekolady.
Cafè Venezia to prażalnia o charakterze manufakturowym z miasta gondolierów. Powiada się, że kawa to Wenecja. Kawiarnie weneckie, z racji portu łączącego Okcydent z Orientem, są stare jak sama kawa (mówiąc przenośnie). Botanik doży, Prospero Alfino, który długo mieszkał w Egipcie, odkrył napój „o czarnym kolorze i smaku podobnym do cykorii”. Myślał, że jego rodakom się spodoba ... i miał rację. Stało się to pewnego ranka w 1570 roku: Wenecjanie po raz pierwszy odkryli silny aromat kawy, i była to miłość do/od pierwszego kubka.
W 1624 r. przypłynęła do „miasta na wodzie” pierwsza dostawa kawy z Arabii wraz z przyprawami, jedwabiami i perfumami. Tutaj w lagunie pierwszy „sklep z kawą” został otwarty w 1600 roku, inaugurując styl, który zdaje się będzie trwał wiecznie.
Kawa była początkowo znana jako lek, ale wkrótce została spopularyzowana jako doskonały napój: w 1683 r. (choć niektórzy przesuwają tę datę na rok 1640 lub nawet 1615) na Piazza San Marco pierwsza „kawiarnia” otworzyła swoje podwoje. Wkrótce nowe sklepy i lokale z kawą powstawały wszędzie w mieście (w 1763 r. było ich 218!), stając się miejscami spotkań, by omówić interesy, porozmawiać... Nowy zwyczaj szybko rozprzestrzenił się we Włoszech: w Turynie, Genui, Mediolanie, Florencji i Rzymie kawa pojawiła się jako konsumencka atrakcja, a kawiarnia stała się sławnym i ważnym ośrodkiem kultury, miejscem spotkań pisarzy, polityków i uczonych wszechczasów.
Firma Cafè Venezia świadomie nawiązuje do tych wielkich tradycji. Praży „zielone pestki” ręcznie, zgodnie z miejscowym zwyczajem, lekko, na jasny kolor, współpracując z wybranymi plantatorami kawowców i importując bezpośrednio od nich najlepsze ziarna od ponad sześćdziesięciu lat. Są to dostawy z Brazylii, Etiopii, Jamajki, Kolumbii, Tanzanii, Kostaryki, Gwatemalii oraz Indii.
Obróbka surowej kawy metodami rzemieślniczymi polega na powolnym, a zatem jednorodnym prażeniu, które rozpoczyna się w środku ziarna, a następnie temperatura dociera na zewnątrz jego powłoki. Ta procedura wymaga trzykrotnego czasu prażenia w porównaniu z procesem przemysłowym, ale w ten sposób uzyskuje się pożądaną jakość wyrobu: aromat, intensywność, kremowość i kwasowość są w stanie wyrazić się stopniowo i całkowicie.
Tradycyjne lekkie palenie gwarantuje poszanowanie indywidualnych cech ziaren kawy i nadaje jej „osobowość”, niepowtarzalny smak. Gabarytowo mały rozmiar tradycyjnego prażenia pozwala na dokładne kontrolowanie całego procesu palenia ziaren, umożliwiając ciągłe monitorowanie jakości i gwarantując, że produkt finalny jest zawsze „świeży”, zdolny do wyrażenia wszystkich aromatów i smaków.
Carlo Goldoni, słynny wenecki dramatopisarz, napisał w 1750 roku sztukę „La bottega del caffè” („Kawiarenka wenecka”), tworząc niezapomnianą historię i postacie: to właśnie do nich nawiązują trzy rodzaje mieszanek oferowanych przez Cafè Venezia o nazwach-imionach: Ridolfo, Lisaura i niniejsza propozycja – Leandro.
RIDOLFO:100% Arabika (BRAZYLIA, KOLUMBIA, KOSTARYKA, TANZANIA, ETIOPIA). Mieszanka pięciu arabik, które uzupełniają się w eleganckiej harmonii, bogata w aromaty. LISAURA: zmielone ziarna upalone tradycyjnie na kolor średni brąz. (Arabika: BRAZYLIA, KOLUMBIA; robusta: INDIE). Z pasją poszukiwanie tradycji i równowagi w zbalansowaniu smaków i aromatów. Najbardziej szlachetny i solidny bukiet w „małej czarnej”, dzięki najlepszej arabice do zaparzenia espresso. Napój przyjemny, zniewalający do picia, o trwałym posmaku, zapadającym w pamięć.