Aromat do aromatyzowania tytoniu o smaku i zapachu czekolady.
Zastosowanie aromatów:
- do aromatyzowania gotowych papierosów,
- do aromatyzowania nieprzetworzonego tytoniu,
- do aromatyzowania miseczki shishy,
Dozowanie:
Buteleczka o zawartości 30 ml. aromatu pozwala na zaromatyzowanie ok.5 kg. suchego tytoniu.
Jedna porcja /doza/ jest równa ok. 0,12 ml.
Zawartość buteleczki wystarcza na ok. 240 porcji mocno skoncentrowanego aromatu.
Jak najprościej zaromatyzować kupiony tytoń?
- rozcieńczamy aromat 1:1 z czystą wodą robiąc tzw. sos,
- rozkładamy zakupiony tytoń na płaskiej powierzchni,
- nawilżamy tytoń,
- wkładamy do szczelnego pojemnika
- ustawiamy w miejscu ciepłym na kilka godzin w celu przeparowania.
Podczas przeparowania /sosowania/ otwierają się pory tytoniu i w strukturę liścia wnika glikol 1.2 propylenowy i substancje aromatyczne.
Glikol zapobiega szybkiemy wysychaniu tytoniu, poprawia też tzw. palność tytoniu, zwiększa ilość powstałego podczas palenia dymu. Posiada on także właściwośći bakterio i grzybobójcze.
Podstawowym aromatem do wstępnej aromatyzacji powinien być prawie bez smakowy aromat "Tobacco". Przeparowanie tym aromatem daje efekt szlachetnego tytoniu.
Tak przeparowany tytoń można następnie zaromatyzowć nanosząc na tytoń dodaktowy aromat , np miętę.