Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 17 778,00 zł
- 4 PIZZE Piec ogrodowy do pizzy Alfa Forni
- darmowa dostawa
- 4200,00 zł
- WAŁKOWNICA DO CIASTA DO PIZZY LASAGNE MAKARONU Prismafood 500
- 4212,99 zł z dostawą
- 5199,00 zł
- Piec do pizzy chleba piekarnik 4x pizza duza moc
- darmowa dostawa
ARDITA POLPA DO PIZZY/ sos POMIDOROWY /PIZZA 4250 (5418030219)
Opis
POLPA DI POMODORO
SOS POMIDOROWY
DO PIZZY
4250g
OFERTA DO HURTU -
IDEALNE jako baza DO PIZZY
Drobno posiekane pomidory, idealnie nadają się do pizzy, ze względu na swój naturalny i świeży zapach. Dzięki ich właściwej konsystencji i smakowi gwarantują najlepszą pizzę.
Składniki
Pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości.
Sugestie
Pasują do sosów, pieczeni i dań głównych. Idealne do pizzy.
Waga
Dostępne w opakowaniu metalowym 4 kg.
Region: Kampania
historia kuchni z regionu Kampania
Kuchnia Kampanii
Neapol słynie z najróżniejszych odmian pizzy, calzoni (ciasto na pizzę zawinięte nad wypełniającym je farszem) oraz focacci. Jedzenie ulicy obejmuje jednak również szeroką gamę smażonych, grillowanych, pieczonych i mrożonych specjałów sprzedawanych w sklepach i straganach oraz prosto z wózków, z których handluje się na wąskich uliczkach i w zaułkach miasta. Fakt, że przysmaki te są zazwyczaj spożywane na stojąco nie ujmuje nic z ich niewyobrażalnego wręcz smaku.
Neapolitańczycy uwielbiają też makaron (maccheroni, spaghetti, vermicelli, fusilli, perciatelli i ziti), który spożywa się tu najchętniej z sosem pummarola, przygotowywanym z rzadko spotykanych pomidorów San Marzano, które charakteryzuje niewielki rozmiar i kształt śliwki. Pomidory te są chronione oznaczeniem DOP, a ich obszar uprawy obejmuje tereny Sarnese-Nocerino położone w prowincjach Avellino i Salerno, w żyznej dolinie, na południowy-wschód od Wezuwiusza.
Niekiedy mieszkańcy Kampanii nazywani się mangiafoglie (jedzący liście) ze względu na olbrzymią rozmaitość warzyw, tak charakterystyczną dla ich diety. Na zalanych słońcem polach położonych wokół Wezuwiusza oraz zatoki maksimum smaku osiągają uprawiane tam bakłażany, pomidory, cukinie, różne rodzaje papryki, sałaty, czosnek i zioła, podobnie zresztą jak brzoskwinie, morele, figi, winogrona, melony, pomarańcze i cytryny.
Z cytryn z Sorrento i Amalfi (charakteryzujących się dużym rozmiarem i grubą skórką) powstaje likier limoncello. Orzechy włoskie i laskowe ze wzgórz Avellino posiadają status IGP, zaś oliwa z półwyspów Cilento i Sorrento oraz ze wzgórz Salerno jest chroniona oznaczeniem DOP.
Filarem kuchni neapolitańskiej są owoce morza, zwłaszcza te niewielkie, które tak idealnie nadają się na przystawkę lub jako dodatek do makaronu, ale które można też usmażyć w głębokim tłuszczu i podawać w ramach większej porcji fritto di pesce. Zatoka obfituje w małże (między innymi małe małże vongole veraci), delikatne ośmiorniczki, mątwy, kalmary, małe i duże krewetki, anchois oraz małe rybki stynki zwane tu cecenielli.
Mieszkańcy Neapolu nigdy nie byli miłośnikami mięsa, choć niekiedy spożywa się tu steki duszone w sosie pomidorowym alla pizzaiola, Jednak ludność zamieszkująca wzgórza wokół Benevento i Avellino chętnie jada jagnięcinę i wieprzowinę, a także cielęcinę, drób i królika. Ze wzgórz Kampanii pochodzą też wyśmienite salami i szynka, a także pikantny ser pecorino.
Mleko bawolic wypasanych na podmokłych nizinach otaczających miasta Capua i Salerno jest wykorzystywane do produkcji sera mozzarella di bufala, który – jak utrzymują jego miłośnicy – jest zbyt wykwintny, by rozpuszczać go na pizzy, w sytuacji gdy w zupełności wystarczy w tym celu ser fior di latte, powstający z mleka krowiego. Zwolennicy mozzarelli uważają, że jest ona najlepsza kilka godzin po zakończeniu procesu produkcji, podczas którego pasy sera rozciąga się jak ciągutki, a następnie formuje z nich okrągłe gałki, przypominające śnieżne kulki, które rzeczywiście rozpływają się w ustach. Oznaczenie DOP Mozzarella di Bufala Campana odróżnia ten ser od jego niezliczonych imitacji.
W Kampanii cenione są także inne sery powstające z mleka bawolic, jak na przykład ricotta i mascarpone, podobnie zresztą jak sery provola i scamorza, które niekiedy bywają lekko wędzone. Specjalnością Sorrento są caprignetti alle erbe - serki kozie wielkości małych kulek obtaczane w ziołach. Popularne są także sery caciocavallo i provolone. Na terenie Kampanii znajduje się też część obszaru Caciocavallo Silano DOP. Najczęściej wykorzystywanym twardym serem do tarcia jest Parmigiano Reggiano, który w dużych ilościach pojawia się między innymi w potrawie zwanej parmigiana z bakłażanami, cukinią i innymi warzywami.
Neapol szczyci się swoimi wypiekami i słodyczami, wśród których należy wymienić legendarne już sfogliatelle ricce, pastiera, struffoli oraz zeppole. Produkowane tu lody często powstają ze świeżych owoców i orzechów, zaś granita lodowa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki cytrynie lub kawie. Niektórzy twierdzą, że tajemnicą uwodzicielsko słodkiego espresso neapolitańskiego jest szczypta czekolady dodana do ziarenek kawy.
Najbardziej cenione wino starożytnego Rzymu - Falernum, powstawało w winnicach położonych w północnej części Kampanii. Obecnie Farlerno jest jedną z 20 apelacji DOC regionu i jest szeroko cenione zarówno w wersji czerwonej, jak i białej, podobnie zresztą jak wina z innych obszarów, które leżą wokół Zatoki Neapolitańskiej, takich jak Ischia, Capri i Wezuwiusz (np. Lacrima Christi del Vesuvio). Jednak najsłynniejsze wina Kampanii pochodzą ze wzniesień usytuowanych na wschodzie regionu. Są to białe wina Greco di Tufo i Fiano di Avellino oraz czerwone wino Taurasi, które jako pierwsze wino z południa uzyskało prawo do posługiwania się apelacją DOCG.
kilka słów o ...."POMIDOR"
Pomidor to warzywo jego owoce pomidorów spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu . Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty.
**************************************
KONTAKT:
e-mail : makaroni21allegro@gmail.com
*************
TEL. 71 315 29 29
**************************************
KONTAKT:
e-mail : makaroni21allegro@gmail.com
*************
TEL. 71 315 29 29
**************************************
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.