Arbuz uprawa w Polsce
Arbuz lub inaczej kawon to obowiązkowy letni owoc. Jego soczysty i słodki miąższ jest niezastąpiony w upały. Przekonaj się sam, że każdy może mieć własne arbuzy w ogrodzie. Uprawa arbuza nie jest wcale trudna, jeżeli pamięta się o kilku ważnych zasadach. Oto wszystkie najważniejsze informacje o uprawie arbuza oraz sekret - czy arbuza można uprawiać w doniczce?
Arbuz, kawon - uprawa w gruncie w Polsce
Arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus), którego inna nazwa to kawon, należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Cechuje się niskim, płożącym wzrostem i płytkim ukorzenieniem. Liście arbuza są ciemnozielone i pokryte puszkiem. Częścią jadalną oraz najbardziej charakterystyczną jest owoc. Cechy owocu, takie jak kolor skórki i miąższu oraz wielkość zależą od odmiany arbuza.
Uprawa arbuza
Podstawowym kryterium przy uprawie arbuza jest temperatura. Najlepszą temperaturą nadająca się do uprawy arbuza jest ok. 21°C do maksymalnie 29°C. Warto jest również pamiętać o odpowiednio wysokiej temperaturze gleby, którą można podnieść dzięki okryciu jej np. czarną agrowłókniną, folią, słomą lub innym materiałem do ściółkowania gleby.
Podłoże do uprawy arbuza powinno być próchniczne i bogate w składniki pokarmowe. Najlepszym pH gleby jest 5,5 do 6,0. Bardzo ważne jest także nawożenie, najlepiej dobrze rozłożonym obornikiem. Arbuzy do tworzenia dużych owoców potrzebują również regularnego podlewania.
Sadzenie arbuza
Sadząc sadzonki arbuza należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości między roślinami. Najlepiej sadzić w odstępach co najmniej 0,8 - 1 metra w rzędzie i tylko jeden rząd na zagonie. Dzięki temu arbuz będzie mógł tworzyć duże owoce.
Pielęgnacja arbuza
W czasie wegetacji należy regularnie doglądać rośliny pod kątem szkodników lub chorób, pamiętając, że kawony często poraża mączniak prawdziwy i rzekomy. Należy też regularnie odchwaszczać ziemię wokół roślin aby arbuz nie miał żadnej konkurencji o składniki pokarmowe w glebie.
Zbiór owoców arbuza
Moment kiedy owoce arbuza są dojrzałe dosyć trudno jest wyczuć. Termin zbioru kawonów zaczyna się od połowy sierpnia, zazwyczaj jednak przypada na wrzesień. Najczęściej polecaną metodą sprawdzającą czy arbuz jest dojrzały jest ściśnięcie owocu dłońmi. Jeżeli usłyszymy chrzęst lub chrupnięcie oznacza to, że arbuz jest dojrzały. Inną metodą jest opukiwanie owocu. Jeżeli czujemy, że skórka jest maksymalnie napięta, a owoc w czasie pukania daje odgłos jakby był pusty w środku, oznacza to, że arbuz jest gotowy do zjedzenia.
Przechowywanie arbuza
Zerwane arbuzy można przechowywać w całości przez tydzień. Jeżeli zapewnimy im temperaturę 8 - 10°C, okres przechowywania wydłużyć można do kilku tygodni.
Kupujesz taką sadzonkę