ANYŻ GWIAŹDZISTY - 20G
Anyż gwiaździsty, nazywany też gwiazdkowym to przyprawa stosowana w kuchni, a także w medycynie naturalnej. To przede wszystkim niepowtarzalny smak, który znakomicie wydobywa wszystko, co najlepsze z każdej potrawy.
Anyż gwiaździsty to wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy. Ma formę ośmioramiennych gwiazdek, z znajdującymi się wewnątrz nasionami. Jest aromatyczną przyprawą i stanowi surowiec do produkcji leków i kosmetyków.
Anyż gwiaździsty był stosowany w medycynie naturalnej już przez starożytnych Greków i Egipcjan. Używano go w zwalczaniu dolegliwości trawiennych i w schorzeniach układu oddechowego, zwłaszcza kaszlu. Obecnie pozyskuje się z niego kwas szikimowy, znany jako preparat Tamiflu, przyjmowany w trakcie grypy.
Zastosowanie anyżu w kuchni
- dodatek do dań orientalnych
- dodatek do mięs
- przyprawa do deserów
- przyprawa do egzotycznych herbat i kaw
- dodatek do domowych likierów i nalewek
Co ciekawe w niektórych kulturach świata anyż funkcjonował jako produkt o własciwościach magicznych. Noszony w woreczku na szyi miał przyczyniać się do wyostrzania zmysłów.
Stosowanie:
Anyż gwiaździsty ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest dodatkiem do dań orientalnych, a w kuchni europejskiej przyprawia się nim potrawy mięsne, desery, wypieki, dżemy i na jego bazie przygotowuje się różnego typu napoje.
Anyż stanowi dodatek do domowych nalewek i likierów, a także egzotycznych herbat i kaw.
Anyż gwiaździsty