ANYŻ GWIAŹDZISTY 100g
ANYŻ GWIAŹDZISTY zwany anyżem gwiazdkowym lub badianem właściwym. Wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i wyróżnia się niezwykłym kształtem owoców uformowanych w rodzaj gwiazdy, której każde ramię kryje aromatyczne ziarenko.
Anyż gwiaździsty posiada spore ilości olejków eterycznych, które nadają potrawom charakterystyczny, lekko słodki posmak. Stosowany jest często do różnego rodzaju mięs, dobrze komponuje się z warzywami, szczególnie z czosnkiem i pomidorami.
Anyż gwiazdkowy jest jedną z podstawowych przypraw w kuchni chińskiej, indyjskiej i tajskiej. Stosowany jest jako główny składnik orientalnej przyprawy 5 smaków oraz sosów do marynowania i duszenia drobiu i wieprzowiny.
Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, wpływa na wyjątkowy aromat warzyw. Może być również stosowany do ciast, kompotów, budyniów, alkoholów w codziennym gotowaniu lub jako ozdoba.
100% naturalna, bez dodatków!
BEZ MODYFIKACJI GMO!
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną, co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać, a samo opakowanie jest trwałe - istotne podczas transportu.
Sposób użycia:
- Według własnego uznania
Opakowanie:
- 100g
Sposób przechowywania:
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
- Termin ważności i kraj pochodzenia na opakowaniu produktu.
Skład:
- 100% anyż gwiaździsty
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja i inne towary zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Anyż gwiaździsty (Illicium verum) jest rośliną z rodziny magnoliowatych, pochodzącą głównie z Chin i Wietnamu. Jest często stosowany jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i smaku.
Anyż gwiaździsty to drzewo, które może osiągnąć wysokość do 10 metrów. Jego charakterystyczną cechą są gwiazdkowate owoce, które zawierają nasiona anyżu. Te owoce są zbierane, suszone i wykorzystywane jako przyprawa.
Anyż gwiaździsty jest znany ze swojego silnego aromatu i smaku, który jest ciepły, słodkawy i korzenny. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w chińskiej i wietnamskiej. Dodaje się go do potraw mięsnych, zup, sosów, napojów, a także do wypieków i deserów.