Anchois suszone w całości Anchovies 100g oryginalne sardele Mother Africa
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Anchovies to pochodzące z francuskiego określenie sardelki europejskiej - ryby, która pomimo niewielkich rozmiarów zawiera dużą ilość tłuszczu, posiada charakterystyczny smak i aromat. Achois zyskały ogromną popularność w całej Azji a od jakiegoś czasu również w Polsce za sprawą rosnącego w naszym kraju zainteresowania kuchnią orientalną. Dzięki procesowi suszenia zachowały cały swój smak i aromat, który doda każdej potrawie nutkę rybnego, lecz i słonego aromatu. Wielu ludzi w Europie zachodniej już przed wiekami ceniło sposób produkcji, który po dziś dzień nie uległ większym zmianom.
Suszone Anchovies mogą być wykorzystywane na wiele sposobów:
- jako przekąska - najbardziej znane są jako dodatek do sałatki Cezar,
- do potrawa tapenada – z oliwkami czarnymi, kaparami i czosnkiem, którą doskonale uzupełni w zasadzie każdy rodzaj pieczywa,
- do pizzy lub kanapek.
Anchois posiada również wiele właściwości prozdrowotnych. Są bogate w żelazo, wapń oraz witaminę D. Pomimo tego, że są dość kaloryczne, mają wysoką zawartością białka, które jak wiadomo jest materiałem budulcowym naszego organizmu. Anchovies dostarcza również znaczne dawki aminokwasów - lizyny i leucyny.
Składniki:
- suszone sardynki (ryby),
- sól.
Wartości odżywcze w 100g produktu
- wartość energetyczna 847 kJ / 200 kcal,
- białko 47,1 g,
- sól 13,9 g,
- tłuszcze 1,2 g (w tym nasycone 0,9 g),
- węglowodany 0,1 g (w tym cukry 0 g).
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Producent: Mother Africa
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 100 gramów
Gotować przed spożyciem.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nazwa naukowa: Stolephorus Spp.