Ananas liofilizowany - prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Posiada głęboki, egzotyczny smak. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B a także witaminę A i PP. Ananas jest źródłem magnezu, miedzi, żelaza cynku a także fosforu Owoce poddane procesowi liofilizacji nie zawierają cukru dodanego, jedynie ten występujący naturalnie w owocach. Ananas bogaty jest w bromelainę.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.
Przykładowe zastosowanie: zdrowa przekąska w ciągu dnia lub dodatek do pożywnego śniadania, dań na słodko jak i wytrawnie. Owoce liofilizowane to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do herbaty.
100% ananas liofilizowany
Składniki odżywcze:
Wartość odżywcza
w 100 g
Wartość energetyczna
1495 kj / 353 kcal
Tłuszcz
0.7 g
w tym kt nasycone
<0.1 g
Węglowodany
88 g
w tym cukry
66 g
Błonnik
9.4 g
Białko
3.4 g
Sól
0.02