ANANAS JADALNY - Ananas comosus
Ananas jadalny jest wieloletnią byliną wytwarzającą długie, sztywne, kłujące, ułożone spiralnie liście. W uprawie gruntowej dorasta do 1,5 m. W doniczce zwykle jest znacznie niższa (do 50 cm) i ma delikatniejsze, drobniejsze liście. Kwiatostan ananasa kształtem przypomina owoc. Jest barwy czerwonej, natomiast same kwiaty są fioletowo-niebieskie i wyrastają spomiędzy łusek. Kwitnienie rozpoczyna się od dołu kwiatostanu i postępuje w górę, w stronę nieco młodszych kwiatów. Owoc zawiera enzym bromelię, która sprzyja trawieniu białek, skrobi i tłuszczów. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe. Bromelia wzmacnia również odporność, zapobiega zakrzepom krwi oraz uśmierza ból. Co więcej potrafi obniżyć gorączkę i leczyć dnę moczanową. Poza enzymem ananas zawiera witaminę C, która ceniona jest w kosmetyce jako składnik preparatów na przebarwienia skóry. Opakowanie zawiera 5szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Przed wysiewem nasiona należy moczyć w ciepłej wodzie przez okres około dwóch dni. Do wysiewu najlepiej użyć czystego słoiczka z gazą w środku, do środka wrzuca się nasiona i dodaje trochę wody, nasiona nie mogą pływać, mają być jedynie zamoczone. Wysiew umieszczamy w ciepłym, jasnym miejscu. Czas kiełkowania wynosi ok. 3 miesiące.