Amora to jeden ze starszych producentów musztardy we Francji. Historia firmy sięga początków XVIII wieku i "mistrza musztardowego" Françoisa Naigeona. To ta firma jako pierwsza dodawała sok winogronowy zamiast octu, a potem wymyśliła specjalną butlę (dyspenser) do rozlewania musztardy, jak również znane również w Polsce słoiki - musztardówki. Armand Bizouard zarejestrował markę Amora w 1919 roku, firma rozwijała się błyskawicznie dzięki świetnemu marketingowi, dbaniu o ładny i praktyczny design słoików, dobranej reklamie. Już przed drugą wojną światową była to firma, która sprzedawała najwięcej musztardy we Francji. Amora to marka, która weszła do kanonu francuskiego życia kulinarnego, sprzedana została firmie Danone, a następnie firmie Unilever, który ma poza tą marką również Maille. I tak dwóch wielkich francuskich musztardowych konkurentów wpadło do jednego korporacyjnego worka. Globalizacja...
--------
Amora to nie tylko musztardy, ale także majonezy. Tu wersja z własną, słynną musztardą Dijon, octem z wina białego, o ciekawym, odmiennym smaku.
Skład: olej rzepakowy 68%, ocet z wina białego, musztarda Dijon (woda, ziarna gorczycy, ocet, sól), żółtka jajek z francuskich kur 5,1 % (bardzo ważna informacja ;-) ), sól, cukier, aromaty, guma ksantanowa, kolorant: luteina i ekstrakt z papryki.