Amoniak - kwaśny węglan amonu E503
Zastosowanie w kuchni:
Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszku do pieczenia, dzięki któremu można upiec wiele ciast. Jego zaletą jest fakt, że zaczyna reagować dopiero pod wpływem temperatury, dlatego rozmieszane ciasto można odłożyć na jakiś czas, a nawet zamrozić. Nie reaguje też na odczyn masy, dlatego bardzo dobrze nadaje się do wypieków z kwaśnymi owocami. Jego działanie zależne jest od podniesienia temperatury, która powoduje rozkład tego związku do dwutlenku węgla. Dzięki niemu można uzyskać puszystość ciast i chrupkość ciasteczek.
Zastosowanie przy porządkach w domu:
Jest doskonałym środkiem do czyszczenia:
- czyszczenia glazury,
- usuwania śladów pleśni,
- usuwania tłustych plam z betonu,
- usuwania plam z dywanów, mebli i tapicerki samochodowej,
- mycia szyb (nie pozostawia smug),
- czyszczenia piekarnika lub szyby kominka,
- czyszczenia zaśniedziałych metali.
Amoniak rozpuszczony w wodzie pochłania zapachy wydzielane przez farby – wystarczy w malowanym pomieszczeniu ustawić małą miskę z roztworem tej substancji.
Związek ten odstrasza mole. Po opróżnieniu kuchni z produktów spożywczych należy umyć szafki kuchenne roztworem amoniaku (1 szklanka na dwa litry wody) i pozostawić je otwarte do odparowania